След дълги дебати и сложни процедури на изказвания и гласуване

...
След дълги дебати и сложни процедури на изказвания и гласуване
Коментари Харесай

Парламентът удължи извънредното положение до 13 май


След дълги диспути и комплицирани процедури на изявления и гласоподаване по групи, Народното събрание одобри изключителното състояние в страната да бъде удължено до 13 май.

" За " предлагането на държавното управление бяха 122 народни представители, " срещу " - 47 и " въздържали се " -7. ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ поддържаха удължаването. 13 народни представители от Движение за права и свободи гласоподаваха " за ", 4-ма депутати от " Воля " и 3-ма от самостоятелните народни представители също бяха „ за “.

47 народни представители от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " гласоподаваха " срещу ", а 7 се " въздържаха ".

От Вътрешна македонска революционна организация и от Българска социалистическа партия желаеха изключителното състояние да бъде единствено до края на април, а по-късно да се реши дали има потребност от ново удължение. Мнозинството отхвърли тези разновидности.

Депутатите одобриха и измененията в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. " За " тях гласоподаваха 123 народни представители, " срещу " - 9, " въздържат се " - 46.

Със законопроекта ще се разясни, че държавните и локалните органи, в това число и институциите, не стопират своята активност и не престават да работят при съблюдаване на всички законови условия и при вземане предвид на въведените противоепидемични ограничения. Законът дава опция на органите и институциите да провеждат гъвкаво своята активност.

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на опазването на здравето вкарва краткотрайни ограничения и ограничавания по отношение на изключителното състояние, да подлежат на авансово осъществяване.

Няма да стопират периоди по Закона за публичните поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури би трябвало да бъдат приключени. Текстовете плануват да спрат да текат единствено давностните периоди, планувани в нормативни актове, с приключването на които се погасяват права на частноправни субекти.

Днес беше гласувана и на първо четене и актуализацията на бюджета, с която се планува изтеглянето на нов заем. Депутатите одобриха и нови проемени в основания поради ковид Закон за изключителното състояние.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР