След дълга нощ на преговори относно енергийната политика в четвъртък,

...
След дълга нощ на преговори относно енергийната политика в четвъртък,
Коментари Харесай

Балтийските страни искат трибунал срещу Русия

След дълга нощ на договаряния по отношение на енергийната политика в четвъртък, водачите на Европейски Съюз се заеха със всички останали въпроси в петъчния ден , написа европейската редакция на американския вестник " Политико "

Лидерите на страните включиха в дневния си ред войната на Русия в Украйна и връзките на Европейски Съюз с Китай.

" Враждебен ", " властнически " и " гневен съперник " са някои от описанията, които водачите на Европейски Съюз употребяват, с цел да опишат Китай в стратегическата полемика по отношение на връзките сред Европейски Съюз и Пекин.

Втвърдяването на тона, съгласно финландския министър председател Сана Марин, е директен резултат от пробуждането на Европа поради войната в Украйна. " Очаквам стратегическата полемика за Китай. Мисля, че това е доста значимо, би трябвало да обсъдим повече за европейските зависимости, изключително когато става въпрос за нови технологии или познания ", сподели тя преди да влезе в срещата.

" Сега виждаме какъв брой проблематично е, че сме толкоз подвластни от съветската сила, а Русия употребява силата като оръжие против Европа. Така че мисля, че е доста значимо да обсъдим Китай през днешния ден.



Нейният белгийски сътрудник Александър Де Кроо прикани за преосмисляне на цялостните връзки с Пекин.

" По избрани тематики Китай е сътрудник, като да вземем за пример по изменението на климата. В някои области е съперник - освен това е нечовечен съперник. В някои области също виждаме, че имат враждебно държание ", сподели той.

" И в предишното мислех, че бяхме прекомерно самодоволни като европейски страни. Мисля, че през последните месеци разбрахме, че в доста чисто стопански области геополитиката също играе роля. "

Междувременно балтийските страни са скептични по отношение на проекта на немския канцлер Олаф Шолц за независимо посещаване до Китай идващия месец.

" С Китай е най-добре да се оправяме, когато сме 27-те страни дружно, а не един по един ", сподели Кришянис Каринш, латвийският министър-председател. Неговият естонски сътрудник Кая Калас изрази сходна линия: " Моето обръщение за Китай е, че би трябвало да се занимаваме с Китай във формата 27+1. Ние сме мощни, когато сме обединени, разговаряйки с великите сили . "

Балтийските водачи употребяват срещата на върха на Европейския съвет като платформа с цел да защитят концепцията си за основаване на специфичен арбитражен съд, който да преследва закононарушенията на Русия в Украйна .

Въпреки че сходен ход не е несъмнено, че би имал резултат, балтийските водачи се пробват да положат основите, до момента в който са в Брюксел - и до момента в който водачите на Европейски Съюз се приготвят да обсъдят войната в Украйна в петък.



" Трябва да останем обединени в Европа, с цел да подкрепим Украйна - освен да осъдим Русия, само че и да стартираме да работим за арбитражен съд, с цел да разберем по какъв начин вярно да потърсим отговорност от Русия и за жестокостите, които прави в Украйна през днешния ден ", сподели латвийският министър председател Кришянис Каринш пред кореспонденти в петък сутринта.

Говорейки пред " Политико " късно в четвъртък, президентът на Литва Гитанас Науседа сподели, че " евентуално ще бъде извънредно мъчно " за водачите да реализират съглашение за специфичен арбитражен съд, има потребност от " ad hoc арбитражен съд ", който да преглежда закононарушенията на експанзия.

Причината зад този напън, твърди той, е, че потреблението на Международния углавен съд " не е толкоз продуктивно , тъй като той обгръща единствено случаите на директни причинители на военни закононарушения ". Според него това значи, че тези, които дават заповеди, остават " ненаказани ".

Премиерът на Естония Кая Калас повтори мнението в петък сутринта, като сподели пред кореспонденти, че Европейски Съюз може да бъде водач в основаването на арбитражен съд. Но, призна тя, в някои елементи на Европейски Съюз има съмнения.

" Така беше и с други неща - мисля, че има потребност от увещание ", сподели тя.



В доста обсъждан случай се трансформира изненадващото уволняване на унгарския дипломат в Европейски Съюз Габор Бараняи.

В имейл, изпратен до европейските сътрудници в четвъртък и получен и от редакцията на " Политико " Бараняи сподели, че е схванал в късния следобяд за " незабавното и голословно преустановяване " (според него-бел.ред.) на неговия мандат и статут на държавен чиновник. Напускащият дипломат посочи, че той е спретнат вкъщи година и половина преди планувания завършек на мандата му.

" Решението да ме сменят по никакъв метод не е обвързвано с професионалното ми показване, служебното ми държание, просто попаднах на несъответствуващото място и в несъответствуващото време ", сподели той. Отпътуването, означи той, е било планувано за 1 ноември, само че е било " кратко до няколко часа през днешния ден, явно предвид на обстоятелството, че намерено подлагах на критика процедурата, по която стана това ".

Източник: News.bg


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР