След дълъг и трънлив път компанията Virgin Galactic, с предмет

...
След дълъг и трънлив път компанията Virgin Galactic, с предмет
Коментари Харесай

Космическият самолет Virgin Galactic достигна космическото пространство

След дълъг и бодлив път компанията Virgin Galactic, с предмет на активност галактически туризъм, най-сетне съумя да изпрати своя профилиран аероплан в космоса. В ранното утро на 13 декември пътническият галактически аероплан VSS Unity употребява своя ракетен мотор по-дълго от различен път и съумя над пустинята Мохаве да преодолее границата от 50 благи (80 километра), считана от NASA за началото на космоса. Virgin Galactic за първи път в своята 14-годишна история пресече тази линия. Крайната цел на компанията е да даде на потребителите опция да се почувстват астронавти и да схванат какви са особеностите на галактическия полет.

Virgin Galactic се приготвя за този миг още от 2016 година, когато за първи път показа VSS Unity. Компанията направи голям брой тестови полети, с които последователно постигаше все по-големи височини. Първоначално това бяха планиращи полети без мотор, по-късно полет на къси дистанции с потреблението на ракетния мотор на галактическия аероплан. Предишният път компанията доближи височина към 52 километра, а на сутринта на 13 декември VSS Unity доближи 82,7 километра при оптималната скорост 2,9 маха – т.е., 2,9 пъти скоростта на звука. Компанията съобщи, че с лекост може да реализира повече. За слагането на този връх. моторът на самолета бе оставен да работи в продължение на 90 секунди, само че това време може да бъде увеличено.

Тези обширни тествания имат за цел да потвърдят, че VSS Unity е безвреден за елементарните пасажери. Целта на Virgin Galactic е потреблението на галактическия аероплан за превозване на пасажерите в космоса, където могат да останат за няколко минути в безтегловност. За разлика от другите галактически кораби, изстрелвани с ракети от земята, пътят на VSS Unity до космоса е неповторим. Той се транспортира на височина 14 километра от огромния аероплан с две кабини WhiteKnightTwo. След това VSS Unity се разкача от него и включва своя мотор, с цел да доближи оптималната височина. След изключването на ракетния мотор пасажерите остават в продължение на няколко минути в положение на безтегловност, след което моторът още веднъж се задейства и галактическият аероплан каца на елементарна самолетна писта.

Компанията показа, че към този момент е продала всички билети за първия полет при цена $250 000 единия. Много звезди, в това число Аштън Къчър и Том Ханкс споделят, че имат билети за първия полет. Но клиентите на Virgin Galactic от дълго време чакат този полет.

Основателят на компанията Ричард Брансън в началото твърдеше, че те ще бъдат в космоса през 2009 година благодарение на първия галактически аероплан VSS Enterprise. Уви, това транспортно средство по този начин и не се издигна толкоз високо. Той доближи 22 километра, което даже по-ниско от височината на която летят някои изтребители. А през 2014 година VSS Enterprise се унищожи при опит за потребление на ракетния мотор, при което почина единият от водачите.

С този полет компанията най-сетне извърши своето заричане за постигане на космоса. Само че има различия, дали височината от 50 километра може да се смята за граница на космоса. Международната федерация по астронавтика (FAI) да вземем за пример, смята че космосът стартира от височина 100 километра.

Но за всички, които смятат, че последният тест в действителност е бил галактически полет, това е нова епоха в усвояването на галактическото пространство. За финален от американска земя човек е изпращан в космоса през 2011 година, при един от полетите на совалката. Оттогава астронавтите на NASA доближават галактическото пространство благодарение на съветските ракети Союз, изстрелвани от космодрума в Казахстан. Няма и нито един сходен полет с напълно американски екипаж. Но не щеш ли двата водача на (FAI) – Mark “Forger ” Stucky и C.J. Sturckow минаха и се се завърнаха от тази магическа линия. Но има още доста за извършване – те не излязоха в орбита към Земята, тъй като VSS Unity е суборбитално транспортно средство.

По време на този полет на борда бяха взети четири тестови потребни товара на NASA. Космическата организация избра Virgin Galactic за осъществяване на научни проучвания. Товарите бяха разпределени по подобен метод, че да имитират съществуването на пасажери на борда на самолета.

Плетът в космоса е дългогодишната фантазия и цел на Virgin Galactic. Но компанията има намерение да направи още тествания, преди да реализира първия пасажерски автобус в космоса. Ще бъде повишен броя полети с подсиления ракетен мотор. След това ще стартират тестванията за качване, настаняване и слизане на пасажерите. Накрая ще стартират комерсиалните полети, които ще се осъществят от Ню Мексико, Съединени американски щати.

Не се знае по кое време тъкмо ще приключат всички проби, само че първата фаза следва проектите на Брансън.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР