След дълъг и тежък ремонт от днес се пуска движението

...
След дълъг и тежък ремонт от днес се пуска движението
Коментари Харесай

Пускат движението в тунел Витиня след дълъг ремонт

След дълъг и тежък ремонт от през днешния ден се пуска придвижването без ограничавания в тунел " Витиня " на автомагистрала " Хемус ", оповестяват от Агенция " Пътна инфраструктура ". Ремонтът на оборудването стартира през 2017 година, откакто е открито, че тръбата не дава отговор на условията за сигурността на пътуващите.
 

Тръба за София вече е с нова обшивка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветяване и система за светлинно водене, с които се обезпечават по-висока сигурност на пътуването и опция за бърза реакция при случай. В оборудването са инсталирани и 14 реверсивни вентилатора. В оборудването има монтирано енергоефективно LED осветяване - 375 осветителни тела.

Подобен ремонт на тунела не е юридически от построяването му през 1984 година След първичния оглед преди 4 години е открито, че ремонтът на тунела ще е доста по-сложен от плануваното.

Установени са кухини сред първичната и вторичната облицовки и сред тунела и планината. Стоманената армировка е била в положение, в което носимоспособността ѝ е щяла да стане нулева и при напълно дребно влияние е имало заплаха да се свлече цялата скална маса.

За увеличаване на тунела и попълване на кухините сред първичната обшивка и скалния масив е инжектиран специфичен бетонов разтвор през направени за задачата 3000 отвора. След това е осъществено подсилване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина към 72 км. Всичките са инжектирани с към 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер, оповестяват от АПИ.

Изградена е дренажна система и система за рискови разливи. В резултат от всички действия тунелът към този момент е изцяло изсъхнал и без течове.

В сходство с европейските условия в най-дългия на тунел " Витиня " у нас са пробити три напречни галерии, които да свързват двете тръби при положение на повреда.

 Индикативната стойност на плана бе към 50 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР