След дъжд качулка – така определи затягането на мерките и

...
След дъжд качулка – така определи затягането на мерките и
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Закъсняхме и с мерките, и с контрола


След дъжд качулка – по този начин дефинира стягането на ограниченията и усилването на контрола по спазването им шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той изясни, че с новите ограничения няма по какъв начин да чакаме всички да се оправи. След две седмици може и да се усети някакъв резултат, в случай че съблюдаваме някакви персонални правила, няма да са по 1500 дневно, а по 1100, даде образец вирусологът в изявление за Българска национална телевизия.

Професорът не скри възмущението си от това, че ограниченията до момента са били доста меки и не са се спазвали. Къде бяха инспекциите септември, при започване на октомври? В България след дъжд като се нахлупи качулката, се нахлупва доста крепко. Сега ще има страшни ограничения за надзор, къде беше контролът преди три седмици, попита риторично той.

От цялостно неглижиране минаваме в суматоха. Това не е някакво извънредно, ужасно, смъртоносно заболяване, не е едра шарка, само че това заболяване би трябвало да се управлява, с цел да е по-малък напорът в лечебните заведения и лабораториите, и да може да върви и стопанската система, и културният живот, сподели още експертът.

Според него, не би трябвало да се плашим, а би трябвало умерено да гледаме на казуса, тъй като всичко, което сега става, е планувано от експертите и не е крито. Проф. Кантарджиев е безапелационен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

Той посочи, че сега няма недостиг на маски, на дезинфектанти, на работни дрехи, само че за жалост тази рецесия е довела до такава степен, че са изпъкнали някои от слабостите на нашата система.

Кантарджиев уточни, че в случай че ограниченията са доста строги и санкциите доста високи няма да работят и няма да се заплащат.

30 години направихме всичко в здравното обучение да понижим броя на студентите, объркахме образованието на междинния медицински личен състав. Нямаме нито задоволително лекари, нито задоволително сестри. Тези, които подлагат на критика в този момент ограниченията, са огромна част от същите, които съсипваха здравното обучение тогава, разяснява не без паника професорът.

Проф. Кантарджиев изрази вяра, че в този момент хората ще се вслушват повече, че шефовете на лечебните заведения няма да мислят единствено за парите.

Превърнахме си образованието в бизнес, опазването на здравето - в бизнес, спорта в бизнес. Аз съм немски ученик, използвам немската дума гешефт. Народът ще ме разбере, сподели в типичния си жанр Кантарджиев.

Независимо, че пробата ни е негативен - е хубаво, в случай че сме контактни на инфектиран с ковид, да сме в изолираност за 10 дни, посъветва той. И изясни, че след контакт, изключително на четвъртия-петия ден пробата би могъл да се позитивира, в случай че станем вирусоносител или ще се разболеем. Ако сме били в дълъг контакт с някой инфектиран на закрито, рискът да сме инфектирани е доста огромен и негативният тест не ни освобождава от карантина.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР