След четиригодишно прекъсване Световният шампионат по мотокрос MXGP/MX2 се завръща

...
След четиригодишно прекъсване Световният шампионат по мотокрос MXGP/MX2 се завръща
Коментари Харесай

Броени дни до началото на Световното по мотокрос в Севлиево

След четиригодишно спиране Световният шампионат по мотокрос MXGP/MX2 се завръща още веднъж в България на мотополигон „ Горна Росица”, град Севлиево. Състезанието ще включва още два класа от Европейския шампионат – ЕМХ250 (250сс, четиритактови мотоциклети) и ЕМХ300 (300сс, двутактови).

До момента за присъединяване в Grand prix Bulgaria 2018 са подали поръчки 150 състезатели от 33 страни (MXGP - 32, MX2 - 30, EMX250 – 58 и EMX300 - 30). За многочислените фенове на мотокроса в България, които устояха толкоз доста години без Световен шампионат в България, програмата на надпреварата е повече от забавна и напрегната. В съботния ден четирите класа ще създадат по една свободна подготовка и една подготовка, като за Европейския шампионат тези тренировки са комбинирани заради натовареността на програмата, а по-късно ще забележим и четири спортни манша, като Европейските стартове ще бъдат точкувани за шампионата на Стария континент, а стартовете на Световния шампионат ще бъдат за установяване на стартовите позиции в неделния ден. Самият неделен ден включва две загряващи тренировки за MXGP и MX2, и общо 6 манша които в последна сметка ще дефинират и спечелилите в Grand prix Bulgaria 2018.

През последните три месеца мотополигон „ Горна Росица” съумя да върне част от поизгубения си искра в това 4-годишно неявяване на международната мотокрос сцена и по предварителна оценка още веднъж е мотокрос оборудване, което може единствено да бъде образец за доста други уредници по света. Поради огромния брой на участниците в Grand prix Bulgaria 2018 бе подсилен броят на съществуващите умивалници за мотоциклети (вече са 40 броя), стартовата преграда бе напълно изменена по последните стандарти и условия, обслужващите здания бяха ремонтирани, електропреносните системи и водоснабдяването са реновирани и построени отначало за да могат да покрият потенциала и натовареността на това голямо съревнование. Разбира се, и самото спортно трасе претърпя сериозен брой промени, доста от старите детайлите бяха модифицирани, нови детайли добавени, само че като най-интересен се явява новият скок преди финала, който ще бъде съществено 4-метрово затруднение, което има за цел да понижи скоростта по трасето и ще бъде предизвикателство и за най-опитните водачи.
Стигаме и до самите участници в Grand prix Bulgaria 2018, 17-ти кръг от Световния шампионат по мотокрос и 9-ти кръг от Европейския шампионат, които направиха сезон 2018 един от най-оспорваните и забавни мотокрос сезони до момента.

В клас MXGP (350-450cc, четиритактови мотоциклети) от началото на сезона сме очевидци на грандиозната битка сред Джефри Херлингс (КТМ, Холандия) и Антонио Каироли (КТМ, Италия). Досега италианецът има две победи в Севлиево (2014 - МXGP, 2007 – МХ2), а холандецът е също със две (МХ2 - 2013 и 2014).

Все още българската аудитория не е виждала Херлингс с 450 кубиков мотоциклет в Севлиево, само че от началото на сезон 2018 той има 13 победи в обособени кръгове, на разнообразни по тип трасето, тъй че „ царят на пясъка”, може напълно елементарно да стане и „ царят на Горна Росица”, което е трасе с твърда почва, радикално друго от меките пясъчни трасета на които той е израснал.

Каироли, който е единствено с две победи от началото на сезона, от своя страна има за цел все по-непостижимата задача да завоюва 10-та шампионска купа, само че разликата сред него и Херлингс сега е над 58 точки, а остават единствено три кръга до края на шампионата.

България ще бъде показана в клас MXGP от локалния водач Петър Петров (Хонда), който от дълги години живее в Белгия където тренира и се състезава. Петър пропусна няколко кръга от шампионата заради травма, само че за „ родното” Гранд При българските почитатели ще имат шанса да го видят на бариерата и поддържат.

Класът на младите (максимална възраст 23 години) е групата на международно равнище с 250сс четиритактови мотоциклети и класът с най-вече борби във всеки един манш. С извънредно атрактивната си езда, испанецът Хорхе Прадо (КТМ) води в класирането с 28 точки пред останалите и има зад тила си девет победи в обособени кръгове. Шампионът за 2017 – Полс Йонас (КТМ, Латвия) изостава от испанецът, само че Севлиево е трасе което дава голям брой линии (траектории) за каране, което е гаранция за оспорвана борба с неразбираем резултат. Алекс Димитров е българският водач който ще се подреди на старта в клас MX2, като задачата му не е по никакъв начин лесна, само че значим е опитът който той ще добие като част от шоуто на Световния хайлайф при 250 кубиковите.

Европейският клас в тази кубатура е епично полесражение, на което в последна сметка се дефинират водачите, които през идващия сезон ще преминат в един от двата класа на Световния първенец по мотокрос. Конкуренцията в тази група е на доста високо равнище, като двама водачи от Англия – Мел Покок (Хускварна, 281т.) и Мартин Барр (Хускварна, 246т.) са в перманентна борба, целяща да детронира Матис Боаром (Хонда, Франция) който носи аления номер на водач в шампионата единствено с 18 точки преднина по отношение на Покок.

Трима български водачи ще забележим в клас ЕМХ250 и това са Майкъл Иванов, Николай Малинов и Станислав Цеклеов. Майкъл Иванов има не дребен брой участия в Световния шампионат в клас МХ2 и сега е най-бързият български водач в кубатурата. Николай Малинов, който се състезава в клас ЕМХ125 на Европейския шампионат, ще се трансферира в по-голямата кубатура на кръга в Севлиево, а за Станислав Цеклеов това ще бъде първо присъединяване в съревнование от подобен сан. И тримата ще би трябвало да преодолеят квалификацията, с цел да се наредят на стартовата преграда, само че и тримата имат мощни шансове да го създадат на домашното си трасе.

В клас ЕМХ300 България няма представител за момента, защото това е един извънредно характерен спортен клас, само че за феновете на двутактовия тон и аромат шоуто е обезпечено.
Официалното разкриване на надпреварата е в неделя сутринта (10:00 часа), след което ще забележим и спечелилите в по този начин чаканото Grand prix Bulgaria 2018 – Световен и Европейски Шампионат по мотокрос!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР