След четиричасов дебат правната комисия не прие на първо четене

...
След четиричасов дебат правната комисия не прие на първо четене
Коментари Харесай

Не приеха законопроекта на Христо Иванов за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт

След четиричасов спор правната комисия не одобри на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, импортиран от Христо Иванов, съобщи " Офнюз ".

Причината е условието законопроектът да бъде оповестен на уеб страницата на Народното събрание, заради което гласуването се отсрочи за идващото съвещание в петък.

В законопроекта се плануват промени за избора на членовете на Висш съдебен съвет, както и закриването на профилираните съдилища и прокуратура.

В текстовете се планува, че делата без разпоредително разпореждане ще бъдат прегледани още веднъж, а останалите ще стартират изначало. В комисията беше препоръчано съдиите от спецсъдилищата да се възстановят на длъжността, която са заемали преди, или на друга равна по степен служба, каквато догадка има в Закона за правосъдната власт.

Има и трета догадка, която се отнася съответно за закриването на съдилища, съгласно която съдиите следва да бъдат назначени в различен орган.

В момента в спецсъдилищата са назначени 33 съдии.

Законопроектът беше признат на първо четене в правна комисия по време на предходния парламент. Това беше и повода да бъде препоръчана втора точка - гласоподаване на законопроекта. На това опонира Хамид Хамид от Движение за права и свободи, който дефинира смяната на дневния ред като " противозаконен и незаконен метод ", след което напусна съвещанието на комисията.

Цветан Енчев от Движение за права и свободи прикани гласуването да не се организира в този момент, защото се планува огромна законова смяна, която не било редно да се прави от парламент, чийто край е скоро. Предложението му не събра поддръжка и втората точка от дневния ред - гласуването на законопроекта, не беше отстранена.

По мотив разискването на законопроекта в комисията, от Прокуратурата изпратиха мнение против него. Според магистратите приемането на предложенията, заложени в законопроекта, " ще засегне в отрицателен аспект съдействието с Европейската прокуратура и ще докара до декаданс в противодействието на проведената престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма ".

Според мнението с помощта на профилираните съдилища и спецпрокуратурата " Европейска комисия приключи наблюдението по Механизма за съдействие и инспекция, отнасящ се до противодействието против проведената престъпност ".

В мнението се показва още:

" Действията на Специализираната прокуратура (СП) доведоха до внезапен спад на така наречен " телефонни измами ", които ощетяваха годишно стотици и даже хиляди български жители. По следствия на СП за първи път се стигна до изговаряне и на неоправдателни присъди за тероризъм. "

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР