След четири месеца, приключи процесът срещу лидерите на каталунските сепаратисти,

...
След четири месеца, приключи процесът срещу лидерите на каталунските сепаратисти,
Коментари Харесай

Край на съдебния процес за независимостта на Каталуния, чакат се присъдите

След четири месеца, завърши процесът против водачите на каталунските сепаратисти, упрекнати в протест поради опита да разгласят едностранно самостоятелност на испанската провинция, съобщи БГНЕС
12-те обвинени бяха в съда в Мадрид всяка седмица от февруари, в границите на процеса, който раздруса испанската страна и разкри горчивото разделяне в страната.
Върховният съд на Испания изследва деликатно тяхната роля в организирането на противозаконен референдум за разединение и оповестяването на декларация за самостоятелност през октомври 2017 година. Очаква се съдът да разгласи решението си по-късно през тази година.
Поддръжниците на сепаратистките водачи споделят, че те са " политически пандизчии ", репресирани от испанската страна. Техните съперници настояват, че са нарушили закона и са заплашили единството на Испания, като са провокирали най-тежката политическа рецесия в страната от прехода ѝ към народна власт през 70-те години.
Проучванията демонстрират, че към 47% от жителите на Каталуния поддържат независимостта на богатия североизточен район.
Срещу девет от водачите са повдигнати обвинявания в протест, в това число и против някогашния вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас, който е застрашен от 25 години затвор. В последното си изказване пред съда, Жункерас беше провокационен: " Гласуването... и отбраната на републиката от Народното събрание не могат да бъдат закононарушение ", сподели той.
Другите трима обвинени са изправени пред по-леки обвинявания в непокорство и корист с публични средства.
Привърженици на независимостта приканиха за проява в Барселона, с която да бъде маркиран краят на процеса. " Този развой е демократична особеност ", сподели 25-годишният студент Абел Вила, носещ червено-жълтия байрак на независимостта.
Някои от основните фигури в опита за оповестяване на самостоятелност на Каталуния са зад решетките за повече от година и половина в очакване на процеса.
Бившият министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон, основният воин на опита за разединение, отсъстваше, защото избяга от Испания. В отсъствието на Пучдемон, неговият някогашен заместител, 50-годишният Жункерас беше главният фокус на делото. " Преследван съм за моите хрумвания, а не за дейностите си ", сподели Джункерас пред съда през февруари.
Прокурорите отвърнаха, че обвинените са съдени за нарушаване на закона, а не за мнението им.
Един от най-противоречивите детайли на правосъдния развой е обвиняването за протест, повдигнато против девет от подсъдимите. Според испанското законодателство протестът е съществено закононарушение, което допуска въстание, придружено с принуждение. Адвокатите на отбраната и поддръжниците на независимостта упорстват, че няма принуждение. Обвиненията се основават на " разкази за събитията, които не подхождат на действителността на случилото се ", съобщи в сряда един от юристите на отбраната Марина Роиг.
Прокурорите настояват, че обвинените " са насърчавали и предпочитали да търсят директна борба сред тълпите от жители и полицията ", изключително по време на референдума за оповестяване на самостоятелност на 1 октомври 2017 година, при който имаше обвинявания за полицейско принуждение.
Адвокатът на Жункерес Андреу Ван ден Ейнде сподели, че може да има неподчинение, само че в никакъв случай протест. Той упрекна прокурорите в " користолюбие и пресилване ". Главният прокурор на делото Хавиер Сарагоса обаче съобщи, че предлагането за обособяване е " държавен прелом ", ориентиран към " изтриване на испанската конституция ".
Въпреки че е арестуван, Жункерес беше определен за народен представител в националния парламент по време на общите избори през април, дружно с четирима други обвинени. По-късно те бяха отстранени от Народното събрание. На 26 май Жункерас също беше определен за евродепутат, дружно с Пучдемон и изрази вяра да резервира този пост, въпреки че към този момент към момента не се знае какво ще се случи.
" Независимо какво е решението, присъдата ще се пояснява от придвижването за самостоятелност като детайл, към който да се опита още веднъж да активизира лагера си ", споделя професорът по политически науки Ориол Бартомеус. Той добавя, че присъдата би могла да подтикне воденото от сепаратисти държавно управление на Каталуния да разгласи изключителни районни избори или даже да предизвика " реакция на непокорство ". Бартомеус добави обаче, че делото не наподобява да е повлияло на мнението в нито един от лагерите в Каталуния.
По-рано тази година испанският министър-председател Педро Санчес беше заставен да свика предварителни избори на 28 април, откакто бюджетът му за 2019 година не беше гласуван. Каталунските сепаратисти отхвърлиха да го поддържат, частично като взаимност с тези, които са изправени пред съда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР