След четири месеца, приключи процесът срещу лидерите на каталунските сепаратисти,

След четири месеца, приключи процесът срещу лидерите на каталунските сепаратисти, ...

Край на съдебния процес за независимостта на Каталуния, чакат се присъдите.

След четири месеца, приключи процесът срещу лидерите на каталунските сепаратисти, обвинени в бунт заради опита да обявят едностранно независимост на испанската провинция, предаде БГНЕС
12-те обвиняеми бяха в съда в Мадрид всяка седмица от февруари, в рамките на процеса, който разтърси испанската държава и разкри горчивото разделение в страната.
Върховният съд на Испания изследва внимателно тяхната роля в организирането на незаконен референдум за отцепване и обявяването на декларация за независимост през октомври 2017 година. Очаква се съдът да обяви решението си по-късно през тази година.
Поддръжниците на сепаратистките лидери казват, че те са "политически затворници", репресирани от испанската държава. Техните опоненти твърдят, че са нарушили закона и са застрашили единството на Испания, като са предизвикали най-тежката политическа криза в страната от прехода ѝ към демокрация през 70-те години.
Проучванията показват, че около 47% от жителите на Каталуния подкрепят независимостта на богатия североизточен регион.
Срещу девет от лидерите са повдигнати обвинения в бунт, включително и срещу бившия вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас, който е заплашен от 25 години затвор. В последното си изявление пред съда, Жункерас беше предизвикателен: "Гласуването ... и защитата на републиката от парламента не могат да бъдат престъпление", каза той.
Другите трима обвиняеми са изправени пред по-леки обвинения в неподчинение и злоупотреба с обществени средства.
Привърженици на независимостта призоваха за демонстрация в Барселона, с която да бъде отбелязан краят на процеса. "Този процес е демократична аномалия", каза 25-годишният студент Абел Вила, носещ червено-жълтия флаг на независимостта.
Някои от ключовите фигури в опита за обявяване на независимост на Каталуния са зад решетките за повече от година и половина в очакване на процеса.
Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, главният герой на опита за отцепване, отсъстваше, тъй като избяга от Испания. В отсъствието на Пучдемон, неговият бивш заместник, 50-годишният Жункерас беше основният фокус на делото. "Преследван съм за моите идеи, а не за действията си", каза Джункерас пред съда през февруари.
Прокурорите отвърнаха, че обвиняемите са съдени за нарушение на закона, а не за мнението им.
Един от най-противоречивите елементи на съдебния процес е обвинението за бунт, повдигнато срещу девет от подсъдимите. Според испанското законодателство бунтът е сериозно престъпление, което предполага въстание, съпътствано с насилие. Адвокатите на защитата и поддръжниците на независимостта настояват, че няма насилие. Обвиненията се основават на "разкази за събитията, които не съответстват на реалността на случилото се", заяви в сряда един от адвокатите на защитата Марина Роиг.
Прокурорите твърдят, че обвиняемите "са насърчавали и предпочитали да търсят пряка конфронтация между тълпите от граждани и полицията", особено по време на референдума за обявяване на независимост на 1 октомври 2017 година, при който имаше обвинения за полицейско насилие.
Адвокатът на Жункерес Андреу Ван ден Ейнде каза, че може да има непокорство, но никога бунт. Той обвини прокурорите в "пристрастие и преувеличение". Главният прокурор на делото Хавиер Сарагоса обаче заяви, че предложението за отделяне е "държавен преврат", насочен към "заличаване на испанската конституция".
Въпреки че е задържан, Жункерес беше избран за депутат в националния парламент по време на общите избори през април, заедно с четирима други обвиняеми. По-късно те бяха отстранени от парламента. На 26 май Жункерас също беше избран за евродепутат, заедно с Пучдемон и изрази надежда да запази този пост, макар че засега все още не се знае какво ще се случи.
"Независимо какво е решението, присъдата ще се тълкува от движението за независимост като елемент, около който да се опита отново да мобилизира лагера си", казва професорът по политически науки Ориол Бартомеус. Той допълва, че присъдата би могла да подтикне воденото от сепаратисти правителство на Каталуния да обяви извънредни регионални избори или дори да провокира "реакция на неподчинение". Бартомеус добави обаче, че делото не изглежда да е повлияло на мнението в нито един от лагерите в Каталуния.
По-рано тази година испанският министър-председател Педро Санчес беше принуден да свика предсрочни избори на 28 април, след като бюджетът му за 2019 г. не беше гласуван. Каталунските сепаратисти отказаха да го подкрепят, отчасти като солидарност с онези, които са изправени пред съда.

Източник: actualno.com