След четири месеца политическа безизходица и преговори с отворен край,

...
След четири месеца политическа безизходица и преговори с отворен край,
Коментари Харесай

След инфарктни преговори бившият затворник Албин Курти е новият премиер на Косово

След четири месеца политическа невъзможност и договаряния с отворен край, които можеха да доведат страната до втори предварителни избори от октомври насам, Косово има нов министър председател. Албин Курти, някогашен политически пандизчия, опълчвал се и против Белград, и против администрацията на Организация на обединените нации, е първият началник на Косово от партия, в миналото водила дейна акция за обединяване с Албания, след гласоподаване на съдружния му кабинет в Народното събрание.

В новия кабинет на неговата " Самоопределение " и втората на изборите Демократична лига на Косово (ДЛК) има 15 министерства - по шест за всяка от двете партии, още три позиции ще отидат при малцинствените общности. " Самоопределение " ще получи правосъдното, финансовото, икономическото и здравното министерство, както и това за евроинтеграцията. В ръцете на ЛДК остават вътрешните работи, инфраструктурата, земеделието, образованието, културата и защитата.

Някога радикалната партия " Самоопределение " и Демократичната лига на Косово (ДЛК) на Иса Мустафа взеха съвсем половината места в Народното събрание. Двете опозиционни обединения, разгромили лагера на някогашните командири от Армията за избавление на Косово, се смятаха за естествени съдружни съдружници след години в съпротива. Изборите обаче бяха на 6 октомври, а договорката за кабинет бе оповестена едвам през вчерашния ден, два дни след визитите на европейския висш представител във външната политика Жозеп Борел в Прищина и Белград. Това съответства и с самодейност на Съединените щати, подтикнала двете страни да възстановят въздушните и железопътните връзки между тях.

Днес бе последният вероятен ден за гласуването, преди да изтече срокът от 15 дни, който имаше Курти за сполучливо образуване на кабинет и избор на доверие, откакто публично бе повдигнат като претендент за министър председател.

Защо беше толкоз мъчно

Преговорите бяха тежки - три месеца двете партии, спечелили изборите, не съумяха да се договорят за сформиране на държавно управление. Проблемът бе частично поради избора на депутата от " Самоопределение " Глаук Конюфца, макар че ДЛК искаше неин представител да заема поста до избора на идващия държавен глава (позиция, която партията се чака да получи след края на мандата на Хашим Тачи). На мястото на Конюфца в този момент ще пристигна Вьоса Османи, някогашният кандидат-премиер от ЛДК, а за малко заемалият поста началник на Народното събрание ще е министърът на външните работи.

Днешния избор бе призован още преди съставянето на държавно управление, откакто Курти предизвести, че гласуването ще се състои без значение дали има съдружна договорка или не, с цел да бъде спазен срокът по конституция. Лидерът на ДЛК Иса Мустафа удостовери в края на предходната седмица, че партията му ще поддържа държавно управление на Курти, само че той не може да подсигурява, че всички нейни 28 депутати ще създадат същото.

Това отваряше пътя за държавно управление на малцинството, формирано от " Самоопределение ", и отбягване на предварителни избори.

Дни преди съдружната договорка Курти изненадващо се срещна с депутати от " Сръбска листа " - организация на сърбите в Косово, обвързвана с Белград и монополист на редица гласувания в северната част на страната. Бъдещият министър председател бе предизвестил, че няма метод " Сръбска листа " - която другояче би била скъп източник на гласове - да е част от държавното управление таман поради връзките си със сръбското управление (нейни представители са нормални посетители на срещи в Белград). Той обаче бе задължен да назначи двама министри от малцинствени общности според косовската конституция, без да е наложително те да са от " Сръбска листа ". Същевременно за болшинство в Народното събрание (61 депутати) са нужни и няколко гласа от малцинствените общности.

Кой е Курти и какво дава обещание

С идването на власт на Курти за пръв път в без значение Косово (и след края на мандата на Хашим Тачи тази година) властта няма да е в ръцете на някогашните командири от АОК, упреквани от критиците си, че са употребили всички благоприятни условия, с цел да осребрят ролята си в спора с Белград. Не всички държавни цели, изложени от него, обаче са разкъсване с досегашната политика.

По-малко държавни разноски, повече ограничения за работни места и икономическо развиване и закриване на противоречива приватизационна организация са измежду ограниченията, изложени от премиера в Народното събрание съгласно в. " Газета експрес ". Той даде обещание повече права за служащите (и механизми за надзор дали работната седмица фактически е 40 часа). Бюджетът му ще е рекорден в историята на Косово - 3 милиарда евро.

Инвестиции в новите технологии и справяне с проблемите във върховенството на закона и правораздаването също ще са приоритет на Курти, който нееднократно е твърдял, че Косово е страна, " заробена от вътрешната страна " - както от политическия хайлайф, по този начин и от интернационалната задача на Организация на обединените нации, против която той имаше активистка активност.

Военната работа ще стане наложителна, твърди още Курти. Това става над година откакто Прищина разгласи основаване на непрекъсната войска и провокира напрежение в Белград и района. Освен това Косово ще изиска от Сърбия да " понесе отговорност " за всички военни закононарушения, осъществени през деветдесетте години на негова територия.

Някои от кадровите му решения евентуално също ще вбесят сърбите - Антон Чуни, бъдещият министър на защитата, е наказан задочно в Ниш през 2016 година за убийството на югославски бойци през 1998 година

Кой е Албин Курти и за какво идването му на власт бележи смяна в косовската политика, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР