След четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на

...
След четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на
Коментари Харесай

Елена Йончева бе избрана за водач на листата на БСП на евроизборите


След четири часа диспути и скрито гласоподаване Националният съвет на Българска социалистическа партия избра журналиста и народен представител Елена Йончева за лидер на листата с претенденти за евродепутати за изборите през май. За Йончева са дали своят вот 95 от участниците в закрития пленум, а за другия кандидат Сергей Станишев - 75.

Резултатът може да се пояснява като броене на поддръжката за най-тясното управление и за вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия, а разликата се оказа дребна, разясниха социалисти. Мотивът на партийния водач Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия да повдигнат непартиен претендент за водаческото място е желанието да разширят поддръжката на идните избори. Йончева е стартирана като "борец против корупцията ".

Засега не е известно на кое място в листата ще бъде президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, който също имаше доста номинации от локалните структури на Българска социалистическа партия. По неофициална информация той е бил повдигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от основните преди лица на Българска социалистическа партия като Георги Гергов, Михаил Миков - предходен водач на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Според партийци водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова е оповестила пред участниците в закрития пленум през днешния ден, че други ръководители на европейски обединения не са евродепутати, което някои го поясняват като изказано мнение, че не е наложително и Станишев да бъде.

Преди това Станишев е изискал през днешния ден да бъде несъмнено първото и второто място в листата и е оповестил, че Българска социалистическа партия би трябвало да е единна по-късно съвещание, с цел да може да завоюва изборите, както и че би трябвало да може да разчита на поддръжката на ПЕС на европейско равнище. Подкрепила го и Йончева, само че Нинова и управлението били срещу през днешния ден да се взема решение за мястото след лидера в листата. Лидерът на ПЕС оповестил, че Нинова съзнателно търси разделяне в партията. Едно от изискванията на Българска социалистическа партия за претенденти за евродепутати бе да пазят позиция срещу Истанбулската спогодба, което съгласно социалистите е опит за отстраняването на Станишев, който пази ратификацията й на европейско равнище. Според партийци имало доста изявления в поддръжка на Станишев.

Окончателната класификация на листата би трябвало да е подготвена на 6 април. На избираеми места се чака да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще вземат участие и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.

Целта на Българска социалистическа партия е да завоюва европейски избори и да се опита да провокира предварителни парламентарни избори, като за част от предизборната акция се счита "напускането " на Народното събрание. Според последни социологически изследвания разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия не е огромна, а задачата на социалистите са шестима евродепутати при четирима в настоящия парламент./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР