След часове на дебати, извънредно заседание и удължено работно време,

...
След часове на дебати, извънредно заседание и удължено работно време,
Коментари Харесай

Парламентът окончателно одобри бюджета за догодина


След часове на диспути, изключително съвещание и удължено работно време, депутатите одобриха бюджетната рамка на страната за 2021 година. По традиция депутатите от болшинството не участваха в дебатите, до момента в който опозицията, главно в лицето на Българска социалистическа партия оферираше други възможности в доста от секторите. Които, предстоящо, не бяха признати.

През 2021 година в държавния бюджет са заложени 47,6 милиарда лева доходи и 52,5 милиарда лева разноски – разликата е от съвсем 5 милиарда лева Таванът на държавния дълг ще бъде 4,5 милиарда лева

От идната година минималната работна заплата се покачва с 40 лева – от 610 на 650 лева

Депутатите разписаха още плануваното нарастване на учителските заплати със 17%, а за работещите на първа линия в битката против COVID-19 с 30%.

Държавните чиновници, чиито заплати идват от бюджета, също ще покачат месечните си приходи, само че с 10%. Същото нарастване беше планувано и за работещите в системата на Министерство на вътрешните работи, само че с митинги служители на реда и пожарникари желаеха то да бъде 30%. Аргументът им е, че те също са на първа линия в битката против епидемията от ковид. В последна сметка парламентарното болшинството утвърди повишение на заплатите на униформените с 15%.

Парламентът гласоподава и запазването на подоходния аршин за приемане на детски надбавки в размер на 410 лева за един член на фамилията пред предходните 12 месеца.

В бюджета е планувана месечна помощ в размер на 40 лева за едно дете, за две деца – 90 лева, за три деца – 135 лева Семействата, чиито приход доближава до 510 лева, също ще получават помощи, само че в размер на 80%. Нов миг са и плануваните данъчни облекчения за развъждане на деца от следващата година.

Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете през 2021 година ще бъде 250 лева, за второ – 600 лева, а за трето – 300 лева

Депутатите одобриха ново данъчно облекчение за развъждане на деца. всички родители, в това число тези, които взимат детски, ще могат да си приспадат от налозите и да получават годишно 450 лева за едно дете, 900 лева за две деца и 1350 лева за три деца. Реално тези пари ще се изплащат през 2022 година

През 2021 година партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лева на получен автентичен глас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР