След час и половина размисли и дебати ЦИК реши да

...
След час и половина размисли и дебати ЦИК реши да
Коментари Харесай

30% честни избори гарантира ЦИК

След час и половина размишления и диспути ЦИК реши да брои разписките единствено в 3000 секции
С техника ще гласуваме в близо 9400 секции

Юристи пред “Труд”: Хората към този момент са разколебани по отношение на сигурността на вота

Изборите за парламент и президент на 14 ноември ще са почтени 30 %. Това бяха първите мнения, които анализатори и адвокати направиха пред “Труд”, откакто стана ясно, че ЦИК не върна цялостната инспекция на разписките от машините, макар фантомната техника от “Сиела Норма” АД, която се оказа в хранилища из София. А контролно ще се преброяват отрязъците във всяка трета секция.

“ЦИК подсигурява на българските гласоподаватели 30 на 100 почтени избори, само че хората към този момент са разколебани по отношение на сигурността на вота”, означиха още специалистите.

Секционните изборни комисии въпреки всичко ще броят контролно разписките от машините за гласоподаване, само че това ще се случи в 1/3 от секциите, реши Централната изборна комисия (ЦИК) след час и половина размишления и диспути на следобедното си съвещание във вторник. Това ще засегне към 3000 секции, защото с машинно гласоподаване са общо към 9400. Членовете на ЦИК дебатираха и да решат още веднъж да броят на 100 % разписките от машинното гласоподаване поради обстановката с близо 278 машини-фантоми, които се появиха изненадващо в хранилища в София. Но в последна сметка бе решено това да се случи единствено в 1/3 от изборните секции с машини.

ЦИК имаше решение за цялостната проверка на протоколите от машините още преди абсурда с машините-фантоми, само че Върховният административен съд (ВАС) анулира това решение на членовете є след тъжби на “Изправи се БГ! Ние идваме!”, “Продължаваме промяната”, “Демократична България - Обединение”.

Шефът на “Сиела норма” Веселин Тодоров да бъде привикан за пояснения в ЦИК, взеха решение още комисарите на вчерашното си съвещание. Обяснението, което Тодоров даде пред медиите е, че част от близо 400 устройства за гласоподаване, които не влизат в публичната поръчка щели да се употребяват за демонстрации за Грузия и Албания, а останалите за аварийни елементи.

От ЦИК се възмутиха, че Тодоров давал уклончиви и разнопосочни пояснения.

Ерхан Чаушев попита: “Какви елементи ще се подменят в изборния ден. За какви аварийни елементи става дума, откакто гаранционното обслужване ще се прави след привършване на изборите”.

Димитър Димитров изиска Тодоров да каже и има ли още спомагателни машини в центъра за сервизно обслужване.

Севинч Солакова разгласи, че на последния избор в някои машини е открит “нерегламентиран софтуер”, преди изборния ден. Матева призна, че е имало неодитиран програмен продукт на доставчика на устройствата “Сиела Норма”, само че отхвърли това да е предизвикало проблеми.
Веселин Тодоров пред “Труд”: Не сме длъжни да доставяме аварийни елементи
След още 150 машини-фантоми, ясно е, че били общо към 400



Броят на спомагателните машини, отвън устройствата, с които ще гласуваме на 14 ноември, е към 400. Това заяви пред Българска национална телевизия Веселин Тодоров, изпълнителен шеф на компанията, доставяща машините на изборите. Коментарът идва ден, откакто още 150 машини бяха открити на склад на територията на Летище София. Допълнителните машини няма да се употребяват за идния избор. Тяхното предопределение е да послужат за сервизна активност или аварийни елементи едвам след изборите, в случай че някоя от машите се счупи в изборния ден.

Пред “Труд” Тодоров разясни, че в контракта с ЦИК няма уговорка за аварийни елементи, а за сервиз. “Нормалното е не когато дойдат избори да разберем, че има счупени машини, а преди този момент да ги оправим, с цел да бъде за идващите избори всичко перфектно”, добави по-рано пред Българска национална телевизия Тодоров. Той даде и образец с изборите на 11 юли, когато към 100 машини са били развалени, а броя на счупените устройства през април е била и по-голяма. “Ако директно преди 14 ноември се откри, че някоя от машините е развалена, тогава устройството ще бъде сменено с една от аварийните машини, само че това ще стане с експлицитното разпореждане на ЦИК”, разясни Тодоров.

“За изборите има 13 хиляди машини, които се употребяват и ние би трябвало в 24-часов период да ги ремонтираме или заменяме. Това е част от гаранционното обслужване. Съвсем резонно е да чакаме към 1-2% от тези машини да дадат някакъв недостатък, проблем, да вземем за пример при транспортирането”, разяснява Веселин Тодоров.

Припомняме, че зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов заяви на комисията, че от “Сиела Норма” са обяснили на 4 ноември, по какъв начин “тези устройства са благосъстоятелност на “Смартматик” и ще се употребяват за разнообразни цели - демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за действия сред “Смартматик” и “Сиела”, несвързани с изборите в България”. А инспекция на “Труд” откри, че идната година няма постоянни избори в Грузия, а в Албания ще се гласоподава във втората половина.

Според Изборния кодекс
Може да се премине напълно към хартиени бюлетини
Юристи разясниха пред “Труд”, че в случай че обстановката с машините-фантоми излезе отвън надзор, то ЦИК може да реши изборите да се проведат с хартиените бюлетини на всички места. За изборите на 14 ноември има отпечатани задоволителен брой бюлетини за вота за народни представители и президент-вицепрезидент. От ЦИК обаче към момента се въздържат да анулират с решение вота с машини.

Става дума за проблем, при който са налице “непреодолими външни обстоятелства”. Ето какво гласи текстът от Изборния кодекс в глава VII “Гласуване”, по отношение на “Непреодолими външни условия при машинно гласуване”:

Чл. 269. (Доп. - Дъждовни води, бр. 88 от 2020 г.) В случаите, когато заради зародили непреодолими външни условия машинното гласоподаване се окаже невероятно, секционната изборна комисия уведомява неотложно районната изборна комисия и Централната изборна комисия. Гласуването продължава с хартиени бюлетини. Гласовете от техническото устройство за гласоподаване се регистрират, като се преброяват контролните разписки по член 268, алинея 5.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР