След бурно заседание на Националния съвет в парк хотел Москва

...
След бурно заседание на Националния съвет в парк хотел Москва
Коментари Харесай

СДС реши: До 3 или ще пробваме с ГЕРБ

След бурно съвещание на Националния съвет в парк хотел " Москва " Съюз на демократичните сили реши: ще преговаряме с " Демократична България ", в случай че Атанас Атанасов и Христо Иванов се съгласят да ни признаят за по по най от сътрудниците си в обединяването - " Зелените " на Борислав Сандов. 

Искането за до трето място за Съюз на демократичните сили в възможната обща листа за евровота евентуално ще е единствено една от всички спънки пред дясното обединяване. Има и други - да вземем за пример: В наименованието на обединението да се съдържа абревиатурата Съюз на демократичните сили, като предлагането на Националния съвет е: КП „ Демократична България – Съюз на демократичните сили “. 

Но най-големият проблем за събирането на десните си остава ГЕРБ. Участници във форума настояват, че скандал в зала " Киев " на парк хотел " Москва " се е разразил точно поради партията на Бойко Борисов, поради към този момент водени договаряния с ГЕРБ от ръководителя Румен Христов. Той обаче изяснява, че е разговарял с Жозеф Дол, още преди писмото му до бг партиите, членки на ЕНП, и по тази причина е разговарял с представители на ГЕРБ. За ДБГ, които също са част от ЕНП, не се загатва. 

От ДСБ обаче упорстват Съюз на демократичните сили да жигосах ясно и изрично ГЕРБ като главно изискване за водене на договаряния за обединяване. Това в решенията на Съюз на демократичните сили и от през вчерашния ден не участва. 

Решенията на Народно събрание на Съюз на демократичните сили: 

Националният съвет на Съюз на демократичните сили дава мандат на ръководителя и управлението за продължение на договарянията за подписване на съдружно съглашение с „ Демократична България “ при следните параметри:

1. Обединяване към обща позиция, че главната цел на демократичната общественост е смяна на порочния и неефикасен управнически модел

2. Обединяване към обща позиция, че ще работим за: приемането на България в Европейския банков съюз, Еврозоната, Шенген, повишение стандарта на живот, мощна структурна, районна и кохезионна политика.

3. Обединяване към обща позиция, че ще се противопоставим на концепцията за Европа на разнообразни скорости и ще работим срещу рисковите трендове, налагани от евроскептици, извънредно леви, извънредно десни и популисти, поставящи под опасност достиженията и полезностите на Обединена Европа.

4. Избраният /те/ кандидат/и/ и техните партии от обединението да поемат безапелационен ангажимент, че ще изберат групата на ЕНП и ще останат в нея до приключването на мандата си. За нас ЕНП в най-голяма степен въплъщава съхранението на Европейски Съюз и пази ползите на България в него.

5. В наименованието на обединението да се съдържа абревиатурата Съюз на демократичните сили, като предлагането на Националния съвет е: КП „ Демократична България – Съюз на демократичните сили “

6. Подреждането на листата за евроизборите да стане по най-демократичния метод, а точно - посредством отворени вътрешни избори. Ако това не се одобри, на Съюз на демократичните сили да се даде сред първо и трето място в листата с кандидат-депутати за Европейския парламент.

Националният съвет чака отговорите на поставените към Демократична България въпроси до 22 март 2019 година

II. Националният съвет на Съюз на демократичните сили дава мандат на ръководителя и управлението да проведат договаряния с другите български партии-членки на ЕНП, по отношение на Европейски избори 2019 година

III. До 30 март регионалните организации на Съюз на демократичните сили да излъчат претенденти за евродепутати и да образуват предизборните си щабове.

IV. Националният съвет на Съюз на демократичните сили ще се събере на изключително съвещание на 23 март в гр. Ловеч. 

Провалът на дясното обединяване обаче може да стане факт и преди този момент, съгласно датата, на която Демократична България отговори на Съюз на демократичните сили. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР