След бурни двучасови дебати народните представители приеха правилата за втората

...
След бурни двучасови дебати народните представители приеха правилата за втората
Коментари Харесай

Напрежение в коалицията: ПП и ИТН в спор за гуверньор на БНБ

След бурни двучасови диспути народните представители одобриха разпоредбите за втората процедура по желание на гуверньор на Българска народна банка. Предложението бе подкрепено от 120 депутати, 25 бяха срещу, а 73-ма се въздържаха. Дебатът сътвори напрежение в напрежение в обединението сред Има Такъв Народ и Политическа партия.

Негласно и импровизирано от партията на Слави Трифонов гласят за поста своя народен представител Любомир Каримански, а от „ Продължаваме промяната” упорстват за техен човек.

Разногласията започнаха, откакто точката за избор на началник на Българска народна банка беше вкарана в допълнение в дневния ред по гледище на Има Такъв Народ. С прийома- липса на кворум от Политическа партия пробваха да го блокират, само че несполучливо.

Председателят на ПГ на Политическа партия изиска изборът да бъде взет отговорно, а не да се прибързва. Според него диалозите би трябвало да се водят освен в обединението, само че и с останалите партии. Андрей Гюров съобщи, че страната се намира в условия на интернационална рецесия. С този чудноват мотив той изиска срокът за оферти да бъде не 7 дни, както предлага бюджетната комисия, а 20. После той премисли и разгласи 14 –дневен период.

„ Изненадана съм от дебата и то в частта оправданията на вносителите на тази процедура, а точно на Политическа партия. Чухме, че войната в Украйна от две седмици е забавила процедурата. Чухме, че изпълнителната власт е ангажирана с войната “, изрази неразбиране председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС. Тя не скри, че е очаквала болшинството да упрекна МГЕРБ, че е саботирала процеса.

„ Безпомощно наподобява мнението, че изпълнителната власт е заета и кандидатурите не се разискват. Народно събрание взема решение и в този смисъл изпълнителната власт няма общо с нашата воля. Нямате време, а 20 дни беше първата процедура, в този момент втората - 7 дни. Сега настоявате тя да бъде удължена на 20 дни. Ако ръководещото болшинство няма номинация и търси опрощение, то това е извънредно обезпокоително. Ако ръководещото болшинство няма обща кандидатура, това е извънредно обезпокоително , въпреки преди време да чухме от Кирил Петков, че всяка от партиите в обединението ще издигне претендент и ще завоюва най-хубавият. Или партиите нямат претендент или той не може да бъде наименуван най-хубавия “, посочи Десислава Атанасова.

Кирил Симеонов от Има Такъв Народ репликира, че тъкмо в условия на рецесия би трябвало институцията да бъде постоянна. По думите му е несериозно изборът на шеф на Българска народна банка да се бави с аргумента за бежанската рецесия. По думите му тази теза би била годна, само че в случай че претендентите за поста са на фронта.

Предложението на Гюров не срещна поддръжка както от „ Има подобен народ”, по този начин и от опозицията.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи сподели, че партията би подкрепила 14 дни, само че не и 20, и при гласуването от парламентарната група главно се въздържаха.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи съобщи, че индивидът, който е посъветвал депутатът от Има Такъв Народ Любомир Каримански да се откаже от конкуренцията за шефското място в Българска народна банка, е олигархът Иво Прокопиев.

„ Ако преди при ръководството на ГЕРБ са се водили диалози, то в този момент диалозите авансово се моделират “, отговори му Атанасова. Тя се обърна към господин Настимир Ананиев, чиято партия е мандатоносител на кабинета, и непосредствено го попита дали е получил разпореждане от Иво Прокопиев за отсрочване на избора за началник на Българска народна банка.

„ Вие вкарахте политическо говорене и ние можем да го създадем. Никой не ни подрежда и сами си взимаме решенията “, уточни Настимир Ананиев.

От своя страна Атанасова установи, че ръководещото болшинство е „ сбирщайн – БОЛТ, МОЛТ и така нататък, а това че липсва водачество е очевадно “.

„ Няма кой де вземе решенията във вашата парламентарна група и във вашето ръководещо болшинство. Затова стигаме дотук “, безапелационна бе председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР