След броени дни започват матурите. Очаква на тях се да

...
След броени дни започват матурите. Очаква на тях се да
Коментари Харесай

Матурите чукат на вратата: Голям брой изпити и новости

След броени дни стартират матурите. Очаква на тях се да се явят към 50 000 дванайсетокласници. Общо за тази сесия ще бъдат проведени 83 изпита. За втора поредна година матурите се организират по нови правила поради профилираното образование. А новото тази година е, че ще има и изпити за валидиране на познания.

В столичното 32-ро учебно заведение подготовката за матурите към този момент завършва. Текат последните образователни часове за 12 клас, профил история.

" Бих споделил, че съм квалифициран колкото мога, леко обезпокоен, тъй като явно доста значим тест следва за нас. Ходя в допълнение на уроци, с цел да направя всичко съвършено ", споделя дванайсетокласникът Александър Кулеша пред Българска национална телевизия.

Първата наложителна матура по български език и литература ще бъде на 19 май. Изпитът стартира от 8.30 часа. Разделен е на три модула, с цел да няма преписване. Учениците би трябвало да пишат с черен химикал.

Тестът е от 22 задания с избираем отговор, 16 - с къс свободен отговор и 2 - с уголемен свободен отговор. 41 въпрос остава писане на есе или интерпретативно съчинение. За втора поредна година, с цел да няма комплициране, ще има две обособени тематики.

" Всяка година ставаше ясно, че не постоянно зрелостниците съумяват чисто жанрово да разграничат основаването на едно есе от интепретативно съчинение ", изясни Евгения Костадинова, шеф на Дирекция " Съдържание на предучищното и учебното обучение ".

Втората матура е по профилиращ предмет, който се учи в 11 и 12 клас. Тя ще се организира на 23 май, също от 8.30 часа. Предметите, от които се избира са общо 18, само че изпитите ще са 27, защото някои езици се поставят на три равнища. В столичното 32-ро учебно заведение има четири разновидността на профили с български език, история, философия, химия, биология, математика и непознат език. Те дефинират и втората им матура.

И тази година най-вече възпитаници ще се явят на втора матура по британски език. Следват изпитите по биология и география. Учениците от професионалните гимназии пък ще поставят вместо втора матура държавен изпит за професионална подготовка.

Има и две спомагателни матури по избор, които ще се проведат сред 26 и 31 май като има изпити и заран, и следобед. По същото време ще бъдат и новите изпити за валидиране на компетентности. Валидирането е допустимо по предмет, който не е изучаван във формалното обучение.

" Например абитуриент, който приключва в професионална гимназия и не е изучавал математика като профилиращ предмет, може да се яви надлежно на математика като профил ", сподели Евгения Костадинова.

272-ма зрелостници ще се явят на тези изпити като най-вече искащи има още веднъж за британски език. Оценките от валидирането не се записват в дипломата, а в настрана уверение, само че имат същата тежест. Интересно е, че броят на изпитите на зрелостниците се усилва поради влизането в действие на новия Закон за учебното обучение.

Цели 83 изпита ще провежда просветното министерство през тази сесия. Тук са първата и втората матура, спомагателните матури, валидирането. Това е голям труд за министерството и за учебните заведения. Казват обаче, че си заслужава, тъй като новия метод на осъществяване на матурите с потребление на профилиращите предмети е по-добър.

" Профилирането е положително, дава опция за доста по-раздвижено образование и вземане предвид с самостоятелните стремежи на учениците ", разяснява Момчил Кузманов, преподавател по история.

И тази година тройка на матурите ще се получава за 30, а не за 23 точки. Резултатите ще се подготвени до 9 юни. Ще ги ревизират електронно 620 преподаватели от цялата страна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР