След броени дни се очаква да приключи гроздоберът в Бургаски

...
След броени дни се очаква да приключи гроздоберът в Бургаски
Коментари Харесай

Лозаро-винарският сектор ще загине без държавна субсидия, твърдят от камарата в Бургас

След броени дни се чака да завърши гроздоберът в Бургаски район. Това не е добра вест, тъй като при ползотворни сезони, той продължава и през месец октомври.
Самата годишна продукция тази година, като високи захарни градуси, е добра, само че единствено толкоз. Специално в региона на Бургас, изключително на местата, които са по-близо до морето, е имало всекидневен вятър, наименуван суховей . Той е траял 15 дни, съпроводен с високи темпераури. Това е изсмукало сока от гроздето и в този момент то е доста леко . Лозарите са предполагали, че най-малко добивите ще са високи само че и това не се е случило, сподели за Actualno.com, Росица Симеонова, ръководител на Лозаро-винарската камара в Бургас. Тя добави още:
“Гроздоберът тази година не е добър за хората от Бургаски район. Производителите няма къде да си пласират гроздето и изкупните цени са извънредно ниски. На равнища, които не си припомням, а аз съм от 24 години в производството . Такава ниска цена да вземем за пример на сорта мускат отонел не съм видяла. Причината за това е, че винопроизводителите не могат да устоят на конкуренцията на външните пазари . В другите страни има извънредно огромни дотации и всеобщите виновност се оферират на интернационалния пазари на доста ниски цени и нашите винопроизводители не могат да се наредят там. Във всички европейски страни системата е добре отработена, сочат нашите изследвания. Има дотация на декар и на литър вино. При нас няма нито за едното, нито за другото. Не зная тази година по какъв начин ще оцелее браншът “.

Лозаро-винарската камара в Бургас се пробва да помогне на производителите, като сигнализира обществото за проблемите. Последната самодейност е извършената среща сред притежатели на лозови масиви, винопроизводители и представители на разнообразни институции, инициирана от регионалния шеф Вълчо Чолаков. Всички са се обединили към тезата, че би трябвало да има държавна дотация, да се намерения по какъв начин този бранш да се закрепи, с цел да не загине. Срещата е завършила с писмо до министъра на Земеделието, храните и горите Десислава Танева. В него се изброяват проблемите и се изнасят обстоятелства като този, че над 150 000 нискоквалифицирани служащи остават на улицата , а други 15 000 висококвалифицирани експерти ще си намерят работа в други страни, заради проблемите в бранша. В писмото се упорства: “ Спешна интервенция на страната, за разпределяне на дотация на гроздопроизводителите посредством тъй наречените ”обвързано заплащане ” – на кг осъществено грозде, потвърдено с документ, на по-ниска цена от 0,45 лв/кг да се добави стойност / субсидия/ от Държавата в размер на 0,25 лв. на кг. До момента няма никаква дотация за произвеждане на винено грозде и на вино “.
Все още това не се е случило и изкупните цени за кг грозде тази година в района са извънредно ниски. За по-скъпите сортове грозде, те са към 40 стотинки, а за другите 20-25 стотинки.

Това в действителност може да бъде съдбовно за производителите, които са вложили средства с цел да възобновят лозята си, само че няма да имат възвръщаемост. По 500 лв. на декар е дал всеки производител, само че съвкупността от естествени фактори и незадоволителна политика са довели до сегашната обстановка и оцеляването на бранша тази година е под въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР