След Брекзит съставът на Европейския парламент ще се наклони надясно,

...
След Брекзит съставът на Европейския парламент ще се наклони надясно,
Коментари Харесай

След Брекзит: Тласък за десните сили в Европейския парламент

След Брекзит съставът на Европейския парламент ще се наклони надясно, защото дясноцентристкаа Европейската национална партия (ЕНП) и крайнодясната " Идентичност и народна власт " ще завоюват спомагателни места, написа EUobserver.

В същото време Прогресивният алианс на социалистите и демократите (С&Д), демократичната " Обнови Европа " и Зелените ще изгубят общо 24 места.

С напускането на 73-мата английски евродепутати в края на януари, ще останат свободни 73 места, като 27 от тях ще бъдат преразпределени измежду 14 страни членки. Останалите 46 места ще са заделени за евентуални разширявания на Европейски Съюз и за вероятно основаване на транснационални листи.

Новият Европарламент ще има общо 705 евродепутати.

На основата на решение от 2018 година за преразпределението на местата и взимайки поради популацията на страните членки, Франция и Испания ще завоюват пет места, Италия и Холандия ще получат три, Ирландия ще има още двама евродепутати, а Швеция, Австрия, Дания, Финландия, Словакия, Хърватия, Естония, Полша и Румъния ще имат по един спомагателен представител в Европейския парламент от 1 февруари. За България няма смяна и тя ще има 17 евродепутати.

В 10 страни новите евродепутати бяха публично определени, само че към момента не са посочени. В Испания, Холандия, Австрия и Дания публично бяха оповестени единствено листите, от които ще дойдат спомагателните членове, като беше доказана и принадлежността им към съответните партии в Европейския парламент.

Според данни, оповестени от тинк-танк към Европейския парламент на 14 януари и учредени на информация, събрана от парламентарни групи, " Идентичност и народна власт " ще задмине Зелените като четвърта най-голяма група в институцията.

ЕНП ще завоюва пет места с евродепутати от Естония, Ирландия, Испания, Италия и Словакия. Дясноцентристката група към този момент е най-голямата в Европарламента и в този момент ще доближи общо 187 места.

С&Д ще загуби шест места, защото основни английски лейбъристи ще изоставен, само че към групата ще се причислят четирима нови представители – от Испания, Франция, Румъния и Хърватия. Така те ще разполагат със 148 евродепутати.

Либералната група " Обнови Европа " ще загуби 17 места поради отдръпването на английските либералдемократи, само че ще завоюва шестима нови евродепутати от Дания, Ирландия, Испания, Франция и Холандия.

Крайнодясната " Идентичност и народна власт " ще стане четвъртата по величина група. В нея нямаше английски евродепутати, само че тя ще получи три места от Франция, Италия и Холандия, набъбвайки до 76 места.

От четвърта Зелените ще станат пета по величина група в Народното събрание с 68 места, ще изгубят 11 свои представители, само че ще завоюват четирима от Франция, Финландия, Австрия и Швеция.

Европейски консерватори и реформисти , в която бяха английските консерватори и някои членове на " Партията на Брекзит ", ще изгубят седем места и ще получат трима, съгласно неофициални прогнози на Екологичен потенциал. Нови евродепутати ще дойдат от Испания, Италия и Полша.

Според парламентарен източник следва да се види дали нов холандски евродепутат от " Форум за народна власт " ще се причисли към Европейски консерватори и реформисти.

Радикалната левица ( Европейска обединена левица/Северна зелена левица ) ще загуби едно място с напускането на евродепутат от " Шин Фейн " от Северна Ирландия.

Независимите членове ще изгубят 27 свои сътрудници от " Партията на Брекзит " на Найджъл Фараж.


Този слаб завой надясно обаче не значи доста усилване на евроскептичните сили. Общо ЕНП, С&Д и " Обнови Европа " ще паднат от 444 до 432 места.

Евроскептичният популистки блок на " Идентичност и народна власт ", Европейски консерватори и реформисти и самостоятелните членове (повечето от евроскептични партии) ще намалеят от 191 до 165 места.

Всичко, което би трябвало да знаете за: След Брекзит (429)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР