След Брекзит и победното шоу на Доналд Тръмп, съставянето на

...
След Брекзит и победното шоу на Доналд Тръмп, съставянето на
Коментари Харесай

8 прогнози за света през 2030 г. от форума в Давос

След Брекзит и победното шоу на Доналд Тръмп, съставянето на прогноза даже за близкото бъдеще е сложна задача, показват от Световния стопански конгрес (WEF). Задачата става даже по-трудна, когато би трябвало да се предвижда в средносрочен проект по какъв начин ще наподобява светът ни и какви ще бъдат градовете ни, от кое място ще се зареждаме с сила и какво ще ядем, какво ще значи да си емигрант. Но като си представим обществата на утрешния ден, ще можем да се сдобием със свежа позиция за провокациите и опциите на днешния ден, означават създателите от уеб страницата на форума Weforum.org.

Ето какви прогнози споделят те за 2030 година, въз основата на мнението на специалисти от Global Future Councils към WEF.

1. Всички артикули ще станат услуги. " Аз не владея нищо. Не владея кола. Нямам къща. Нямам никакви електроуреди и облекла ", написа датския политик Ида Аукен. Шопингът ще бъде отдалечен спомен през 2030 година, когато се чака хората да са " пробили " вратата към живота с чиста сила и да вземат назаем всичко, от което имат потребност при търсене, като по-късно го връщат. Звучи утопично, до момента в който Аукен не спомене, че всяко нейно придвижване е следено и отвън града живеят огромни групи от недоволни - безспорната картина на общество, разграничено на две.

2. Ще има световна цена на въглеродния диоксид. Китай ще поведе през 2017 година с пазар за търговия на правото да се излъчва 1 звук CO2, проправяйки в света път към цената на изпускане на въглеродния диоксид и лансирайки мощен тласък да се извличат фосилни горива. Това предвижда Джейн Бърстън, началник климат и околна среда на Британската национална лаборатория по физика. Европа, в това време, ще се намира в центъра на тази търговия - с евтини, ефикасни слънчеви панели. В същото време цените на източниците на възобновима сила ще се качват внезапно.

3. Глобалната доминация на Съединени американски щати ще е свършила. Ще има набор от световни сили. Националните страни ще са имали завръщане на политическата сцена, предвижда Робърт Муга, проучвателен шеф на Igarapé Institute. Вместо да има една единствена международна мощ, ще има набор от страни с господстващо въздействие - Съединени американски щати, Русия, Китай, Германия, Индия и Япония ще са водещи измежду тях. Те ще демонстрират полуимпериалистки трендове. В същото време ролята на страната ще бъде застрашена от трендове, измежду които възходът на умните градове и разпространяването на онлайн идентичностите.

4. Довиждане болница, здравей домашно лекуване! Технологиите ще са трансформирали още повече развиването на заболяванията, написа Мелани Уокър, доктор и консултант в Световната банка. Болниците, каквито ги познаваме, ще изчезват, с лекуване на все по-малко произшествия, с помощта на самоуправляващите се коли и огромен прогрес в развиването на предварителната защита на заболяванията и персонализираната медицина. Скалпелите и донорите на органи ще са отвън картината, дребни фини роботизирани тръбички и био-принтирани органи ще ги заместват.

5. Ще ядем доста по-малко месо. Подобно на прадедите ни, ще се отнасяме към месото като към премия или лакомство, вместо като към значим артикул. Това написа Тим Бентън, професор по популационна екология в Университета на Лийдс във Англия. Основен състезател на международния хранителен пазар няма да бъде огромното земеделие, или дребните производители, а по-скоро композиция от двете, с редизайн на полуфабрикатите, тъй че да бъдат по-здравословни и по-малко нездравословни за околната среда.

6. Днешните сирийски бежанци - основни изпълнителни шефове през 2030 година Високообразовани сирийски бежанци ще са се изкачили до върховете на корпоративното ръководство през 2030 година Това ще бъде икономическата интеграция на тези, които са били принудени да изоставен зоната на спор в родната Сирия. Светът би трябвало да бъде по-добре квалифициран за идните генерации с техните характерности, съгласно Лорна Силис, създател и началник на неправителствената организация " Blue Rose Compass ". Климатичните промени ще бъдат станали причина за емиграцията на над 1 милиарда души.

7. Ценностите, построили Запада, ще бъдат изпитани до точката им на изкривяване. Забравяме за инспекциите и салдото, които уплътняват демокрациите ни, показва Кенер Рот, изпълнителен шеф на Human Rights Watch.

8. Към 2030 година ще бъдем подготвени да прехвърляме хората на Червената планета. И още повече, щом пристигнем на Марс, евентуално ще открием доказателства за извънземен живот, счита Елън Стофан, основен академик на НАСА. Голямата просвета ще оказва помощ на хората да си дават отговор на огромни въпроси за живота на Земята, както и ще открие практични приложения за галактическа технология.

източник: manager.bg
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР