След бляскави успехи в Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и

...
След бляскави успехи в Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и
Коментари Харесай

Роби Лакатош: За мен концертът е да дишаш заедно с публиката

След блестящи триумфи в Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и Операта в Сидни, тази събота Кралят на циганската цигулка ще свири в НДК. Заедно с ансамбъла си от извънземни джаз мануш музиканти и симфоничен оркестър той ще сервира един неповторим концерт – рисков микс от класика, джаз и чардаш.

Ексцентричен, виртуозен и взривно артистичен, Роби Лакатош чака с възторг срещата си с българската аудитория. Той ще свири за пръв път в София на 14 декември дружно със своя отбор и Оркестъра на Classic FM Radio. Обожаван от рецензия и аудитория за своите кросоувър импровизации, посрещан с аплодисменти в Концертгебау, Карнеги Хол, Сантори Хол и Операта в Сидни, Роби Лакатош ще излезе в Зала 1 на НДК с определен костюм от своята хусарска сбирка, с цел да въвлече публиката в горещо музикално премеждие.

Сюблимен тълковник, аранжор и композитор, Лакатош е последовател на именитата фамилия Бихари, която развива характерен жанр, въодушевен от циганската музика и съчетаващ орнаментиката и духа на класиката, джаза и чардаша.

Роби Лакатош пази в загадка дали ще изненада с българска импровизация софийската аудитория. Той е усетил към този момент темперамента на нашите фенове след суперуспешния си концерт във Варна тази пролет, който приключи с три умопомрачителни биса. Цигуларят с най-бързите пръсти и с безумното пицикато има удивителен гений да импровизира – като реализатор, композитор и аранжор. Роби Лакатош трансформира всеки собствен концерт в в действителност неповторимо прекарване за публиката. Въпреки многочислените си записи, той в никакъв случай не съумява да запише хилядите разнообразни вариации на своя голям репертоар, а горещият контакт с аудиторията го подтиква да твори нови детайли онлайн.

„ Моята огромна кариера потегли от срещата ми със сър Йехуди Менухин – признава цигуларят. – Той идваше в моя клуб в Брюксел всеки месец в продължение на години. Много е значимо да направиш нещо, с което публиката да те разпознава и той ми даде опция за това. Покани ме да изсвиря три концерта дружно с него. От този миг стартира всичко за мен. Моят първи контракт с „ Колумбия “ пристигна тогава, след това с „ Дойче грамофон “ и по този начин нататък. Менухин беше популярен актьор и огромен човек. А Стефан Грапели беше съвършеният джазмен, с него беше наслаждение да импровизираме дружно. С Найджъл Кенеди също имахме страхотни прекарвания – той може да свири всичко – класика, само че и приказен джаз, ирландска музика и даже рок. Винаги е премеждие да сме на една сцена с него “, споделя за своите взаимни планове със знакови музиканти Лакатош.

Легендарният музикант разкрива тайната на своя метод да владее публиката и в най-големите зали по света: „ Когато бях млад, аз се учех по какъв начин да работя на сцената в придвижване, до момента в който свирех с цигански оркестри по заведенията за хранене. Сцената е нещо доста особено, а аз може би неумишлено още от дете се учех по какъв начин да върша добър контакт с хората, учех се и да работя с другите музиканти. При мен всичко зависи от публиката – от време на време променям частите в придвижване, тъй като виждам по какъв начин реагират хората – дали ще се радват повече на балканска, или на джаз музика да вземем за пример. Променям модуса на композициите съгласно настроението на публиката – за мен това е живо другарство, нещо като да дишаш дружно с хората в залата и непрекъснато да се променяш, с цел да си в такт с цялостната страст “, споделя той. Лакатош дава обещание доста специфичен първи концерт в София, предчувства взаимното ентусиазъм сред музиканти и аудитория и с неспокойствие чака случването на един празник.

„ В музиката през последните години настъпиха доста промени – всичко към този момент е през интернет, хората смъкват музика без проблем, по тази причина живите концерти остават единственият обезпечен метод да чуеш нещо неповторимо. Аз на всеки концерт импортирам по нещо друго “, акцентира виртуозът.

Лакатош ще дойде в София със своя отбор от изключителни майстори – типичен музиканти, калени в огромните джаз фестивали на Европа и света – контрабасиста Вилмош Чикош, цимбалиста Йено Листеш – титулуван като най-хубавия от поколението си на този характерен инструмент, втората цигулка Ласло Бони, китариста Ласло Балог и пианиста Роберт Жакчи Лакатош.

„ Много съм благополучен, тъй като имам до себе си страхотни музиканти. Изключително мъчно е да се открият такива актьори – съвършени в класическата музика, изгарящи в циганската музика и извънземни в джаза. Какъвто и тип музика да свирим, ние би трябвало да сме най-малко 100-процентови. Това е една от тайните на нашия триумф – да, ние сме роми и можем да свирим главозамайваща циганска музика. Но постоянно можем да сменим стила и го вършим непрекъснато – имаме разнообразни инструментални концепции в ансамбъла. Ние сме пиано, цимбал, китара, контрабас, две цигулки – в тази групировка можем да свирим всичко, в действителност всичко! “ – прочувствено изяснява Роби Лакатош.

Заедно с бенда си той има многочислени записи, един от най-популярните, измежду които – „ La Passion “ е записан онлайн пред 5000 души в Операта на Сидни. За неговите театрални изяви The Independent написа: „ Когато Роби Лакатош завъртя своята първа каденца, Земята спря да се върти! “.

Концертът на Роби Лакатош и неговия отбор в НДК се провежда от Elite PM Agency със съдействието на Унгарския културен институт и посолството на Унгария в София. Билетите за концерта са на цени от 40. Могат да се купят от Билетния център на НДК и от мрежата на Eventim в цялата страна – бензиностанции OMW, Office1Superstore, книжарници Orange, Български пощи, магазини Технополис, На Тъмно, дюкян Меломан, билетна каса на Eventim на ул. “6-ти септември “ в София, и в Пловдив – билетна каса пред общината.

Онлайн от уеб страницата на НДК: https://www.tickets.ndk.bg/npc_ws_pg_previewhall.php?eid=5401&hid=0&hin=1&manual=1

и уеб страницата на Евентим:

https://www.eventim.bg/bg/bileti/roby-lakatos-ensemble-sofia-national-palace-of-culture-hall-1-527191/event.html /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР