След бляскавата премиера и възторжен прием във Виена, документалният филм

...
След бляскавата премиера и възторжен прием във Виена, документалният филм
Коментари Харесай

Филмът „Appassionata“ на Георги Тошев, посветен на Донка Ангъчева, с премиера в Пловдив

След блестящата премиера и възхитен банкет във Виена , документалният филм „ Appassionata “ , отдаден на Донка Ангъчева , ще бъде показан и у нас. Премиерата ще бъде в Пловдив – роден град на пианистката, която през днешния ден е един от най-популярните музиканти на Австрия.

Донка Ангъчева е актьор на „ Bösendorfer “, графикът й е претрупан с голям брой концерти в Швейцария, Австрия и цяла Европа, а името й влиза в новинарските заглавия, когато по време на Коронавирус пандемията, благодарение на най-големите и знакови австрийски институции, провежда серия от онлайн концерти в най-бляскавите концертни зали и крепости в Австрия.

Инициативата, чийто главен мотор и подстрекател е Донка Ангъчева, гордо декларира, че „ Изкуството продължава да живее “ и в дните на цялостен културен застой , качва на сцена най-големите актьори на австрийската класическа музика, дава на публиката извънредно прекарване , а на артистите – смисъл и поле за изява .
Инициативата е повече от сполучлива и с изключение на чисто креативният триумф, съумява да събере забележителна сума за музикантите, сложени в насилствена работна пауза.

Филмът „ Appassionata “ показва тази самодейност и основните участници в нея . Той разкрива и работен развой по записите на последният албума на Донка Ангъчева – „ Childhood Memories “, който с музика връща в детството й и уютната и топла атмосфера на родният Пловдив.

Музиката в „ Childhood Memories “ минава през барок, романтика, модерна класическа музика, танго нуево до Мориконе, който е показан с тематиката от сериала „ Октопод “ – още един жив спомен от детството в България. В албума е включена и комбинация за пиано и оркестър на Милен Кокушаров, която той посвещава на приятелката си от детинство и родния Пловдив – Донка Ангъчева.

Можете да купите албума по време на премиерата, той е наличен и в стрийминг платформите. За триумфа на Донка Ангъчева приказва и още един любопитен фак т – най-популярното й осъществяване в Spotify, виртуозна интерпретация на Ференц Лист, от дълго време мина над 2 милиона слушания !

Какъв е пътят на надареното и красиво пловдивско момиче до международните подиуми? Кои са хората, които са до нея, какъв е приносът на родината и фамилията й? Филмът е доста красиво и динамично пътешестване , в което виждаме блясъка на Виена, озвучен с виртуозните пиано осъществявания на Донка Ангъчева. В това пътешестване тя е майсторски водена от най-популярния български културен публицист Георги Тошев , а красивите фрагменти са дело на топ оператора Борис Пинтев . Монтажист и режисьор на кино лентата е Калояна Климентова .

„ За записите на албумите ми и концертите ми, работя с интернационалните екипи. За кино лентата, взех решение да поканя напълно български екип, тъй като желаех да опиша моето пътешестване през погледна на хора, които са родени и живеят в България, само че чието творчество също е познато в целия свят. В “Appassionata ” се приказва на няколко езика, това е светът, в който живеем през днешния ден и който задно споделяме “ , показа Ангъчева.

Екипът на кино лентата, изследва по какъв начин триумфа на един актьор е триумф на града и страната , от която произлиза и чиято просвета го е оформила. Как България и Пловдив вземат участие в международният музикален хайлайф – ще научим от „ Appassionata “.

За първи път, филмът беше показан през март  в едно от най-старите и артистократични кина във Виена – Metro Kinokulturhaus. Елегантната премиера събра на едно място културния хайлайф на Виена и Швейцария .

Премиерата в Пловдив ще бъде в наличието на Донка Ангъчева и екипа на кино лентата , а входът е безвъзмезден

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР