След близо шестчасово заседание депутатите от Комисията по правни въпроси

...
След близо шестчасово заседание депутатите от Комисията по правни въпроси
Коментари Харесай

Отложиха гласуването на механизъм за разследването на главния прокурор

След близо шестчасово съвещание депутатите от Комисията по правни въпроси в Народното събрание взеха решение да отсрочат гласуването на поправките в Наказателно-процесуалния кодекс, които плануват основаване на механизъм за дейно следствие на основния прокурор, за по-голяма отбрана на потърпевшите от закононарушения и за опция отводите на прокуратура да проверява закононарушения да бъдат обжалвани пред съд. Това стана по предложение на ръководителя на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ. 

Той  предложи също на идващото съвещание първо да бъде изслушан главния прокурор  и по-късно да се премине към диспути сред депутатите и гласоподаване на първо четене. Иван Гешев, също е изискал персонално да изложи мнението си по проекто предложенията.

Изненадващо на заседанието на правната комисия се появи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов. Той моли депутатите да внимават какво и по какъв начин ще гласоподават.

Според прокуратурата измененията в Наказателно-процесуалния кодекс са в прорез с Конституцията. 

 
Приемането на тези текстове ще е намерено потъпкване с кални ботуши на Конституцията на Република България. Министерство на вътрешните работи е политически орган и се ръководи от съответен министър на вътрешните работи, който постоянно е политическа фигура. Това да се проверява основният прокурор от проверяващ служител на реда, посочен и избран пряко от министъра, е директен път за политическа принуда.
Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор 

Според правосъдния министър измененията в НПК са закъснели.

 
От България в интернационален проект ще бъде свалено леке, а за българските жители ще бъде най-накрая ясно, че никой не е над закона.
Крум Зарков, длъжностен министър на правораздаването

Освен Министерският съвет, оферти за промени в правосъдната система имат и от " Възраждане ", " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Според Кирил Петков измененията в Наказателно-процесуален кодекс са по-важни даже от продължителността на живота на този парламент.

 
Фактът да имаме български арбитър, който да проверява основния прокурор е голяма стъпка напред и някакъв инструмент никой да не се усеща, че е над закона.
Кирил Петков, " Продължаваме промяната "

За Euronews Bulgaria Християна Димитрова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР