След близо година на български пациент може отново да бъде

...
След близо година на български пациент може отново да бъде
Коментари Харесай

28-годишна варненка е одобрена за белодробна трансплантация във Виена

След близо година на български пациент може още веднъж да бъде направена белодробна трансплантация. Това е 28-годишната Илияна Христова от Варна. Преди дни тя се завърна от клиниката във Виена, където беше утвърдена за животоспасяващата интервенция. Изследванията демонстрират, че може да бъде включена в листата на Евротрансплант. За такава интервенция чакат общо 17 българи, само че трансплантации на бял дроб у нас не се правят.Поставят диагнозата муковисцидоза на Илияна, когато е на 6 месеца. 18 години тя не е имала промени в белия дроб, споделя през днешния ден майка и Галина Христова.

Галина Христова: Преди 5 години се утежни положението ѝ. Преди 3 години и се наложи да мине напълно на О2. И взехме решение след консултация с доктор, че нейният късмет за живот е трансплантацията. Повече от година сме в българската листа на чакащите, до неотдавна нямаше никаква вяра да се случи трансплантация. През януари беше подписан контракт с клиниката във Виена. След като беше утвърдена в България, ни изпратиха във Виена. Пътуването мина умерено, бяха доста дружелюбни във самолетните компании, лекарите във Виена ни посрещнаха като техни близки.

Илияна Христова: След прегледа, който беше на 2 април във Виена, се усещам още по- обнадеждена. Там потвърдиха, че съм подобаваща за трасплантация.

Галина Христова: Вече са изпратили оферта до нашето Министерство на здравеопазването. На 7 май се чухме. Те потвърдиха, че изпращат към здравната каса офертата - би трябвало да се заплати една забележителна част от сумата за трансплантация и едвам тогава тя ще бъде включена в листата на чакащита на Евротрансплант.

Илияна Христова: Мечтая си още веднъж да мога да вдишвам обикновено като здрав човек, да мога да върша естествени неща, да се разхождам, да работя.

Галина Христова: Сутрин още със ставането първата задача е да се създадат инхалациите. Те траят към час и половина. Едва тогава започваме с храненето, което при пациентите с муковисцидоза е доста значимо - би трябвало да се поддържат избрани килограми, с цел да е годна за интервенцията, по-късно следват едни дихателни извършения.

Въпреки сложното всекидневие, майката на Илияна - Галина е подготвена да оказва помощ и на други хора, които са в тяхното състояние.

Галина Христова: Нека да се свързват с нас, ние ще оказваме помощ с всичко, което можем. Поне ще ги насочим към по-преките пътеки, да не се лутат като нас. Аз се надявам най-малко до края на годината чудото да ни се случи или най-малко до рождения и ден.

Илияна също се надява да оздравее по-бързо и да може да работи още веднъж по специалността си здравен мениджмънт. До тогава обаче остава вързана непрекъснато за кислородния уред. Средствата, които са нужни за поддържането на живота на младата жена, са сред 600 и 3 000 лв. месечно, според от положението й.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР