След близо девет месеца преговори и пазарлъци и след обществен

...
След близо девет месеца преговори и пазарлъци и след обществен
Коментари Харесай

София няма да отвори всичките си документи за гражданите

След близо девет месеца договаряния и пазарлъци и след публичен напън ръководещите в София - обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", склониха на малко повече гласност в работата на Столичния общински съвет. Едновременно с това обаче болшинството блокира редица оферти, които щяха да разрешат на жителите да се срещат по-лесно и по-подробно с документите, които следва да се гласоподават в непрекъснатите комисии и на сесиите на СОС. Това се случи с приемането на промени в правилника за активността на столичния парламент, чието разискване стартира през ноември м.г. Част от отхвърлените претенции бяха на цивилен организации, направени по време на публичните разисквания на плана. Те обаче не бяха признати напълно, макар че в предизборната си акция кметът на София и водач на ГЕРБ в столицата Йорданка Фандъкова обещаваше цялостно подпомагане за възстановяване на прозрачността на общината и на общинския съвет.

След рецензии и взрив от насмешки в обществените мрежи в последна сметка ГЕРБ се отхвърлиха от желанието си да отсрочат с близо 2 години моментът, в който плановете на решения на СОС ще би трябвало наложително да се качват на уеб страницата на общината в машинно четим формат.  Днес ръководещите гласоподаваха това да стане наложително след 1 януари 2021 година, като в първичния вид срокът бе 2 февруари 2022 година На съвещанието стана ясно, че преди новата година отчетите също ще може да бъдат налични за жителите авансово, в случай че бъдат подадени в подобаващ формат към администрацията.

В същото време обаче ГЕРБ не разрешиха в комплекта с обществени документи да бъдат включени и приложенията към съответните отчети, в които постоянно се съдържа основната информация за тях. Като мотив против това шефът на работната група за измененията в правилника - Силвия Христова от ГЕРБ, даде неуместното пояснение, че приложенията съдържали персонални данни и че СОС щял да извърши престъпление, в случай че ги огласи. Всъщност такива приложения от дълго време се разгласяват в документи на съдилища, на Народното събрание и Министерски съвет, като в тях предпазената информация се заличава.   

Управляващите взеха решение още материалите, които следва да се разискват в комисиите, да се дават на общинските съветници не по-късно от 3 календарни дни преди провеждането на съвещанието, макар че опозицията настояваше за 5 календарни дни или даже седмица по-рано. В първоначалния вид на планове въпросният период бе 5 дни, само че след това болшинството го понижи. Мотивите на опозицията бяха, че членовете на СОС имат потребност от време, с цел да се срещнат с тематиките и проблемите, по които ще се дебатира. Управляващите обаче заподозряха зад това искане предпочитание да се протака взимането на решения. Шефът на бюджетната комисия Георги Георгиев от ГЕРБ съобщи, че 3 дни били изцяло задоволителни за запознаване с един отчет. " 3 дни са изцяло задоволително за запознаване с един отчет, имаме проблеми за решение. Искате посредством процедурни хватки да забавите работата и най-после да кажете: " Не се работи ". Помислете по какъв начин в частния бранш някой ще изиска най-малко 5 дни да се запознае с някоя задача, сподели той.

" В нашата работа е значима не бързината, а качеството. Преди съвещание на СОС изчитам към 2 500 страници с документи ", отговори Тома Белев от " Демократична България ". " Не заблуждавайте хората, че става дума за 5 календарни дни за запознаване с един отчет, приказваме за десетки отчети ", добави сътрудника му Методи Лалов. 

С измененията в правилника се одобри освен на съвещанията на СОС, само че и тези на комисиите да се излъчват онлайн в действително време. Занапред видеоархивът от тези съвещания също ще би трябвало да се съхранява на уеб страницата на общината. Гласувано бе още да се разгласяват и протоколите от тях, както и от сесията, от които ще излиза наяве кой общински консултант по какъв начин е дал своя вот по всяка точка от дневния ред. Освен питания към кмета Фандъкова, такива към този момент ще могат да се насочат и към районните кметове. Управляващите обаче не се съгласиха Фандъкова да дава отговор на въпроси при започване на сесията, за което настояваше опозицията, и времето за питания остана след изчерпването на останалия дневен ред.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР