След близо четиричасови дебати парламентът одобри оставката на вицепремиера Валери

...
След близо четиричасови дебати парламентът одобри оставката на вицепремиера Валери
Коментари Харесай

Парламентът одобри Марияна Николова за вицепремиер

След близо четиричасови диспути Народното събрание утвърди оставката на вицепремиера Валери Симеонов и поддържа избора на Марияна Николова за негов правоприемник. "За " гласоподаваха 116 депутати, "против " бяха 62-ма.

Парламентаристите се хванаха за гушите поради процедури и отсъствието на премиера Бойко Борисов от съвещанието. От името на държавното управление участваха Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и множеството министри, само че и самият Симеонов го нямаше. По неофициална информация водачът на НФСБ е следил разискванията от стаята на зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, който водеше съвещанието.

Още при започване на дебатите от Българска социалистическа партия желаеха Борисов да се яви и да показа претекстовете за оставката на Валери Симеонов и номинацията на Марияна Николова. Социалистите даже считат, че отсъствието на Бойко Борисов значи липса на поддръжка към бъдещия вицепремиер, номиниран от НФСБ. Червените предложиха Николова да се откаже от поста.

Христов небрежно приключи разискванията, което ядоса Българска социалистическа партия и най-много Корнелия Нинова. Стигна се до опасност от нейна страна, че Христов ще се раздели с поста си, както се случи с някогашния парламентарен началник Димитър Главчев.

За да се понамали напрежението, от Движение за права и свободи предложиха 15 минути отмора и привикване на председателски съвет. Бе решено дебатите по оставката да бъдат обновени.

При подновяването на разискванията Корнелия Нинова съобщи, че Бойко Борисов за следващ път е унизил Народното събрание. Според нея "народът бил в правото си да желае оставката на цялото държавно управление и промяна на системата за ръководство ".

"Десет години Борисов постанова този жанр. Няма държавност, няма институции. Един човек взема решение еднолично. Управляващото болшинство изтри думата морал от българския език. Вицепремиер, върху който висят подозрения за търговия с българско поданство, е пристигнал да показа оставката на вицепремиер, протегнал ръка на най-святото - майчинството и болните деца ", сподели Нинова от парламентарната естрада.

Контрира депутатът от ГЕРБ и някогашен министър на културата Вежди Рашидов. "Темата ви е олигарси и политици. Николай Банев не е ли ваш? Ветко Арабаджиев не е ли ваш? А мъжът ви къде работи ", обърна се Рашидов към соцлидерката.

Впоследствие депутатите от Българска социалистическа партия започнаха да стачкуват против зам.-председателя на Народно събрание Емил Христов, защото Христов отхвърли да даде думата на социалиста Антон Кутев.

В спор влязоха Нинова и Цветан Цветанов. Цветанов упрекна водача на социалистите, че не води градивен спор за политики, а се основава на популизъм. По думите му Симеонов хвърлил оставка, "ръководен от националния интерес и с цел да понижи напрежението в обществото ". Според втория в ГЕРБ социалистите нищо нямало да завоюват от оставката. Те предизвиквали конфликтни, само че това им държание щяло да ги срине на избори.

Нинова на собствен ред запита Цветанов дали ще осведоми сътрудниците си в Европол за проблемите с издаването на български паспорти. Тя изиска "Обединените патриоти " също да понесат отговорност за абсурда. Според соцлидерката ставало дума за пробив в европейската сигурност, позволена от държавното управление на Борисов.

След това се включи и Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Той съобщи, че придвижването продължава със тактиката си за изваждането на Патриотите от властта. Или "още от същото, само че в по-големи дози ", както сподели Цонев.

Точка на дебата постави вицепремиерът Красимир Каракачанов, който в действителност показа и отбрани номинацията на Марияна Николова. Каракачанов счита, че от Българска социалистическа партия разиграли спектакъл, чиято цел била разискването да се трансформира във избор на съмнение към държавното управление. По думите му сагата с приемането на поданство почнала още при държавното управление на Пламен Орешарски.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР