След близо четиричасова остра дискусия Висшият съдебен съвет прие само

...
След близо четиричасова остра дискусия Висшият съдебен съвет прие само
Коментари Харесай

ВСС прие искането за предсрочно освобождаване на Гешев за сведение

След близо четиричасова остра полемика Висшият правосъден съвет одобри единствено за сведение настояването на Съюза на съдиите в България правосъдните кадровици да преценяват дали има съображение за започване на процедура за премахване на основния прокурор.
Още по тематиката
Самият Иван Гешев не се включи в разискването с мотив, че не желае да взе участие в опълчване сред съдии и прокурори.

В отсъствието на основния прокурор и с митинг под прозорците си Висшият правосъден съвет разиска писмото на Съюза на съдиите с искане правосъдните кадровици да открият налице ли са данни за разкриване на процедура за предварително преустановяване на пълномощията на Иван Гешев.

Поканата на Съдийската организация за сходен разбор е стимулирана с обществени изказвания на Иван Гешев, свързани със правосъдната система и с съответни каузи, с двоен стандарт при оповестяване на доказателства по съответни каузи и показността на съответни акции.

" Коментари с детайли на съждения, по-скоро с политически нюанси " назова констатациите в писмото на Съюза на съдиите в България основният прокурор и изясни, че може да отговори на всички въпроси, само че нямало да го направи, с цел да не взе участие в опълчването сред прокурори и съдии.

Три седмици след оповестението му Висш съдебен съвет разисква първия отчет на Европейска комисия по новия водоравен Механизъм за върховенството на правото.

" Настоящата конструкция и действието на Висшия правосъден съвет и Инспектората към него слагат основни въпроси, свързани с тяхната успеваемост и самостоятелност и дебатът следва да продължи ", написа в евродоклада.

Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма болшинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този подтекст се отбелязва усилването на офанзивите против съда без съответна реакция на способените управляващи. Отбелязано и е мощното въздействие на основния прокурор в пленума на Съвета.

Статутът на обвинител номер едно е независим акцент в отчета. Очакванията на Европейска комисия са в България да бъде въведен ефикасен механизъм за отчетност и следствие на основния прокурор като още веднъж се обръща внимание, че за това от години упорства Венецианската комисия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР