След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха

...
След близо четири часа спорове и дебати народните представители приеха
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС, Възраждане, БСП и Български възход приеха доклада Джемкорп

След близо четири часа разногласия и диспути народните представители одобриха със 129 гласа " за " Доклада за активността на Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 милиарда $ с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от държавното управление с министър-председател Кирил Петков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Български напредък и Възраждане поддържаха отчета и нито един от техните депутати не гласоподава " срещу " или " въздържал се ". Единствените, които гласоподаваха срещу бяха Продължаваме промяната и Демократична България. Интересно беше, че от Политическа партия се въздържаха двама депутати, а от Демократична България шестима.

В извода на отчета на Временната комисия е записано, че " решението за подписване на Меморандум сред Република България, представлявана посредством Министерството на енергетиката на Република България и компаниите Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation е взето от кръгове и лица отвън Министерство на енергетиката /МЕ/ и „ Български енергиен холдинг ” ЕАД /БЕХ ЕАД/, без да са ясни претекстовете и да е налице аргументация за нуждата от сключване на сходен документ. Установило се по неоспорим метод, че специалистите на МЕ и БЕХ не са били известени и не са взели присъединяване при правенето на Меморандума, респективно никой не е изискал тяхното експертно мнение, в това число и оценка във връзка с това налице ли са опасности за България, свързани с подписването на този документ, отчитайки това, че бранш енергетика има стратегическо значение за стопанската система ни, част е от сериозната инфраструктура и е директно обвързван с националната сигурност на страната. "

Препоръката на Временната комисия е отчета да бъде изпратен на вниманието на Държавна организация „ Национална сигурност ” и на Министерския съвет на Република България за запознаване и предприемане на дейности в границите на компетентността им./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР