След близо 50 години проучвания и грешни заключения автопортрет на

...
След близо 50 години проучвания и грешни заключения автопортрет на
Коментари Харесай

Мистериозен портрет на ван Гог се оказа автентичен

След близо 50 години изследвания и неверни изводи автопортрет на ван Гог получи удостоверение, че е нарисуван от ръката на нидерландския художник. Откритието беше приветствано от изкуствоведи, защото това е първият прочут на необятната аудитория портрет, нарисуван по време на един от психотичните епизоди на ван Гог.

От 1910 година картината се намира в Националния музей на Норвегия в Осло, а разногласията дали е достоверна или не датират от 1970 година Причината доста експерти да са бъркали в оценката си е съществуването на елементи, неприсъщи за стила на Ван Гог - да вземем за пример методът, по който е нанесена боята на лицето, или потреблението на необикновена палитра. За да реши казуса един път вечно, Националният музей на Норвегия се свързва със експерти от Музея " Ван Гог " в Амстердам през 2014 година След обширно проучване на стила, техниката, материалите и техния генезис, те заключват, че творбата е достоверно. 

Автопортретът е упоменат в писмо на Ван Гог до брат му Тео от 20 септември 1889 г. и съответствува по време с първите пристъпи на полуда, в които създателят е изпадал. В писмото художникът споделя, че се е нарисувал, до момента в който е бил болен. " По това време Ван Гог не е желал да признае, че се намира в такова положение и евентуално е протегнал ръка към четката, с цел да се помири с индивида, който е виждал в огледалото ", споделя Луис ван Тилборг, старши откривател в Музея " Ван Гог ".

В момента творбата е изложено на третия етаж и ще бъде включено в идната изложба на художника в Амстердам на 21 февруари. Връщането му в Националния музей на Норвегия следва идната година, защото сега постройката се реновира. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР