След близо 5 часа заседание, две почивки, два протеста и

...
След близо 5 часа заседание, две почивки, два протеста и
Коментари Харесай

ВСС преизбра Иван Гешев за главен прокурор

След близо 5 часа съвещание, две почивки, два митинга и разногласия сред членовете на Пленума, Висш съдебен съвет прегласува и още веднъж избра Иван Гешев за основен прокурор. 20 от кадровиците гласоподаваха " за ", четирима бяха " срещу ". Такова бе и разпределението на гласовете, когато Пленумът реши да не отваря нова процедура по желание, а да продължи сегашната, макар върнатия декрет за предопределение от страна на президента Румен Радев.
Именно позицията на президента стана мотив за разногласия по време на съвещанието. Първоначално членът на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева предложи да се гласоподава процедурата да бъде прекъсната, само че в по-голямата си част магистратите се опълчиха на концепцията. По този метод Иван Стоименов Гешев остана единственият претендент за поста на основен прокурор и се пристъпи към прегласуване на кандидатурата му.
Преди крайното гласоподаване, множеството от членовете на Пленума обясниха по какъв начин ще гласоподават. Очаквано Гешев получи поддръжката на досегашния основен прокурор Сотир Цацаров. Дошло е времето отпред на прокуратурата да застане прокурор. Считам, че този прокурор може да бъде Иван Гешев и ще гласоподавам за него, разгласи Цацаров.
Гешев демонстрира професионални качества, а е изкаран като най-черния и най-недостойния, бе коментарът на Боян Багдалинчев, който също даде своя глас в поддръжка на единствения претендент.
Отново няма да поддържа Иван Гешев, съобщи Олга Керелска, член на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.
Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов също гласоподава срещу кандидатурата на Иван Гешев. Такава бе позицията и на Атанаска Дишева. В една от почивките на съвещанието тя се оплака, че е получила индиректна опасност от Гешев. Тя цитира думите му, че би имала доста добра кариера отвън правосъдната система като общински консултант.
Четвъртият глас срещу Гешев бе на Цветинка Пашкунова.
От съвещанието отсъстваще Красимир Шекерджиев, който на 24 октомври бе петият, дал своя вот срещу избора на Иван Гешев.
Предстои Висш съдебен съвет да изпрати цялостния протокол от съвещанието с повторното предложение до президента Румен Радев да назначи Гешев за основен прокурор. Президентът, който един път към този момент стимулирано отхвърли да подпише декрет за назначение, няма право на наново връщане на процедурата, само че има опция да сезира Конституционния съд.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР