След близо 4 месечна организация, пациент на 73-години получи най-съвременното

...
След близо 4 месечна организация, пациент на 73-години получи най-съвременното
Коментари Харесай

Пациент на УМБАЛ „Канев” получи безкръвно лечение при аневризма на коремната аорта

След близо 4 месечна организация, пациент на 73-години получи най-съвременното лекуване, което беше напълно заплатено от НЗОК. Мъжът посети Университетска болница „ Канев “ във връзка иницицативата на лечебното заведение за безвъзмездни скринингови прегледи, във връзка със Световния ден на тромбозата, оповестиха от лечебното заведение. Пациентът бе признат за в допълнение диагностично уточняване в поделение “Съдова хирургия”, чийто шеф е доктор Георги Георгиев дм.

Какво съставлява аневризмата на коремната аорта? Това е положение, при което най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло се уголемява и съществува действителен късмет от пръсване, а за жалост най-често изходът е съдбовен.

Поради тази причина на пациентa беше сложена ендопротеза на коремната аорта (EVAR). Тази процедура се прави за първи път в УМБАЛ “Канев” и замества тежка и продължителна оперативна намеса, която лишава месеци за възобновяване. Процедурата може да се направи единствено с локална анестезия, само че по избор на пациента да протече под обща упойка. Анестезиолог беше доктор Даниела Арабаджиева, която дружно със специализанта по анестезиология и интензивно лекуване доктор Петков осигуриха оптимален конфорт на екипа воден от доктор Стоян Генадиев дм.

Д-р Стоян Генадиев: „ За страдание, все още липсва скрининг на пациенти с коремна аортна аневризма, а регистърът е в развой на разработка. Заради това, начинания като Световния ден на тромбозата дават опция такива пациенти да бъдат диагностицирани в точния момент и надлежно лекувани. Безкръвните способи за лекуване на това заболяване са рутинна процедура в Централна и Зарадна Европа, и съм благополучен, че поставихме началото и в Университетска болница „ Канев “. Надявам се, че достъпът на пациенти до тези скъпо струващи медицински произведения ще се улесни в бъдеще. Благодаря на екипа и на всички ангажирани в процеса! “

Асистенти на доктор Генадиев бяха доктор Петя Кашукеева и доктор Милен Томов. Като наблюдаващ от името на компанията производител на ендопротезата участва доцент Наделин Николов.

Пациентът беше изписан на трети следоперативен ден в чудесно общо положение.

На фотографията: доцент Наделин Николов, Мария Собаджиева от Medtronic, доктор Петя Кашукеева и доктор Стоян Генадиев
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР