След близо 30 години на власт, президентът на Судан, Омар

...
След близо 30 години на власт, президентът на Судан, Омар
Коментари Харесай

Президентът на Судан свален и арестуван след 30 години власт

След близо 30 години на власт, президентът на Судан, Омар ал-Башир, бе свален и задържан, заяви министърът на защитата.
Говорейки по държавната телевизия, Авад Ибн Оуф заяви, че армията ще надзирава двугодишен временен интервал, последван от избори, осведоми Би Би Си. Той съобщи също по този начин, че е въведено тримесечно изключително състояние.
Оуф заяви публично на всички, окупирали столицата на страната, Хартум, че " режимът е отхвърлен и Башир ще бъде държан на несъмнено място “.
Той сподели, че Конституцията на Судан е замразена, граничните пунктове са блокирани до по-нататъшно разпореждане и въздушното пространство е затворено за 24 часа.
Башир е обект на интернационална заповед за арест, издадена преди повече от 10 г . от Международния углавен съд (МНС), която го упреква в образуване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството в западния район на Дарфур в Судан.
Не е ясно обаче какво ще стане с него след ареста му.
Какво се случи?
В ранните часове през днешния ден бяха видяни военни транспортни средства, влизащи на мястото, където се намират Министерството на защитата, армията и персоналната резиденция на Башир, съобщи организация Агенция Франс Прес.
По-късно държавната телевизия и радио прекъснаха програмата си с обръщение, че армията ще направи изказване.
Междувременно десетки хиляди стачкуващи се събраха в централен Хартум, скандиращи: " Падна, спечелихме ", заяви Ройтерс.
Държавните медии оповестиха, че са задържани някогашният министър на защитата на Судан Абдурахим Хюсеин, членовете на персоналната защита на президента Омар ал-Башир, водачът на ръководещата партия " Национален конгрес " Ахмад Харун и някогашният вицепрезидент Али Усман Тах, съобщи РИА Новости.
Протестите в Судан
Протестите в Судан не престават от към четири месеца, като започнаха с претенции за намаление на цената на хляба, само че последователно доведоха до лозунги за смяна на политическия режим на Омар ал-Башир, който е на власт в Судан от 30 години. В хода на демонстрациите, съгласно опозицията и правозащитниците, към 60 стачкуващи са били убити, стотици са били ранени, а няколко хиляди са били арестувани.
Миналия уикенд хиляди стачкуващи излязоха по улиците на Хартум и други градове, с цел да изискат оставката на президента. Демонстрантите се събраха пред постройката на Генералния щаб на армията в Хартум, с цел да призоват военните " да поемат страната на народа и да реализират свалянето на президента ". В редица региони на града започнаха конфликти сред стачкуващите, подкрепяни от някои военни, и силите за сигурност.
През последните седмици центърът на митингите в Судан се измести в строителен комплекс на Министерството на защитата на страната в Хартум, близо до президентския замък, пред който има непрекъснат лагер със стотици протестиращи, пребиваващи там ден и нощ
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР