След близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет

...
След близо 20 часа дебати, депутатите приеха окончателно държавния бюджет
Коментари Харесай

Ресторантьорите са недоволни от Бюджет 2023

След близо 20 часа диспути , депутатите одобриха дефинитивно държавния бюджет за тази година. Народните представители взеха решение компаниите с над 100 чиновници да изплащат заплати единствено по банков път . Гласувани бяха редица нараствания, като 30 млн. лв. отиват за заплати в Спешна помощ и РЗИ.

От ресторантьорския бизнес показват неодобрение от параметрите в бюджета. Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов уточни:

„ Това, което беше признато в пленарната зала, е радикално друго от това, което беше гласувано в бюджетната комисия. Имаме вързани апарати с Национална агенция за приходите. България е единствената страна в Европа, където данъчните управляващи могат да запечатват търговски обект, в случай че не се издава касов бон. “

Според него новите промени ще натоварят с близо 30-40% повече разноски компаниите , защото в счетоводството ще би трябвало да бъдат назначени в допълнение хора, които да отговорят на новите условия, като това за оповестяване на касовите наличия. По отношение на Данък добавена стойност от сектора са удовлетворени, защото в 24 страни от Европейски Съюз тази ставка е диференцирана и нормално е на половина. Алибегов още веднъж отбрани тезата, че от две години локдаун заведенията за хранене са били затворени 11 месеца, а в това време се е нараснал минималният застрахователен предел на съвсем 800 лв. .

„ Браншът е внесъл що се касае за 2018 година, в случай че не и повече пари в бюджета, тъй като има изсветляване на бранша “ , изясни Алибегов и добави:

Малко хора внасяме в бюджета, а доста повече дърпат от него. “

Ричард Алибегов подсети позицията на сектора, че са недоволни от министъра на туризма, защото в началото е било декларирано, че ще има назначен експерт на поста. В същото време, съгласно него, в бюджета туризмът не е приоритет , защото парите в бранша са понижени с към 1 млн. лв. . Частично удовлетворени от бюджета са синдикатите. Той обаче е на мнение, че макар признатите претенции на синдикатите, „ борбата ще продължи от понеделник “ . Причината е в това, че те ще желаят бистрота при разпределянето на средствата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР