След близо 160 години от създаването си, за новата учебна

...
След близо 160 години от създаването си, за новата учебна
Коментари Харесай

Близо 160 години по-късно - училището в Добърско ще затвори врати

След близо 160 години от основаването си, за новата образователна година в двора на началното учебно заведение в разложкото село Добърско няма да бие първият звънец. В момента там учат едвам 13 деца. Тази година няма първокласници, не се чакат и през идната.

Добърско, Разлог

Началното учебно заведение в Добърско е правоприемник на килийно учебно заведение, учредено в далечната 1861 година Хиляди възпитаници са получили обучение в него.
Гергана Чинова: Няма деца, малко сме зле с ражданията.
Защо се получава по този начин?
- Защото множеството гледат да вървят в чужбина да работят и да изкарват пари и малко мъчно се получават нещата, доста рядко са такива като нас да остават тука да си гледат децата.
Илиян Джунев, кмет на Добърско: За идната година остават 5 деца, от тези 5 деца не са сигурни дали ще останат всичките тук. Така че няма по какъв начин учебно заведение да съществува за 5 деца.
Къде ще учат децата през идната образователна година ще вземат решение родителите.
Илиян Джунев, кмет на Добърско: По закон минаваме на превръщане посредством обединение, т.е. минава при най-близкото обитаемо место, сега в Горно Драглище. Но към този момент това е въпрос и предпочитание на родителите кой къде ще си изпраща децата, само че това което предлага страната и общината е това. Ще има превоз, който ще ги извозва децата.
По данни на Регионалното ръководство на образованието през последните години в Благоевградска област на всеки випуск първокласниците понижават с по към 200 деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР