След близо 13 часа дебати парламентът прие член първи на

...
След близо 13 часа дебати парламентът прие член първи на
Коментари Харесай

След 13 часа дебати депутатите приеха член първи на Бюджет 2022 и спряха заради липса на кворум


След близо 13 часа диспути Народното събрание одобри член първи на Държавния бюджет 2022, а малко по-късно приключи пленарното съвещание поради липса на кворум. Това стана незабавно откакто стартира разискването на бюджета за правосъдната власт.

Първоначално депутатът Хамид Хамид от Движение за права и свободи изиска съвещанието да се излъчва още веднъж онлайн по БНТ1 и БНР. По-рано предаването на дебатите по двете национални медии бе прекъснато по предложение на " Продължаваме Промяната " (ПП). При гласуването на предлагането на Хамид се откри, че в зала няма задоволителен брой депутати - 121. Хамид изиска прегласуване, само че такова не се реализира. Тогава председателстващият съвещанието Мирослав Иванов (ПП) разгласи инспекция на кворума посредством компютъризираната система. Установено беше, че в зала са регистрирани 62-ма депутати от 240. Иванов разгласи завършек на съвещанието и съобщи, че дебатите и гласуванията ще продължат в четвъртък.

Във фокуса на вечерната полемика беше разпределението на средствата за общините, за просвета, спорт, опазване на здравето, защита и околна среда.

Изненадващо депутатите одобриха 12 милиона лв. повече за просвета. Това стана, откакто болшинството поддържа отхвърленото от бюджетна комисия предложение на Любомир Каримански ( " ИТН " ). Текстът, с който се отпускат спомагателните средства, бе подкрепени със 126 гласа " за ", 68 - " срещу " и 35 - " въздържал се ".

Според признатите разпореждания държавните културни институции в региона на културното и аудиовизуалното завещание, музеите и художествените галерии с районен темперамент ще получат финансова поддръжка посредством нараствания с до 50 на 100 от стойностните индикатори на стандартите за тяхното финансиране, в това число за възнагражденията на личния състав - 12 млн. лева

Приемането на текста бе посрещнато с раздвижване в залата и бурни ръкопляскания, откакто по-рано през днешния ден представители от бранш " Култура " излязоха на митинг пред постройката на Народното събрание. Пред публицисти министър председателят Кирил Петков и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев разясниха, че пари ще се дават единствено за ефикасна работа и се приключва практиката пари " на ангро ".

От " Продължаваме Промяната " имаха свое предложение по проектобюджета, също в размер на 12 млн. лева за финансова поддръжка, само че въз основа на планове, които да бъдат отпускани за държавните културни институти, музеи и галерии с районен темперамент, след утвърждение на министъра на културата.

След гласуването " Българска социалистическа партия за България " желаеха 20 минути отмора.

От ГЕРБ-СДС желаеха повече пари за общините, в т.ч и за заплати, сложиха въпроса и за повече пари за ремонт на общинските пътища. Сред главните тематики на дебата бяха и средствата за Северозападния район и парите за общински пътища в област Монтана.

От " Възраждане " настояха за по-организирана политика в региона на спорта, по-специално стопанисването и потреблението на спортните зали.

Спор имаше и за парите в екологията. Обсъдена беше нуждата от подпомагането на общините. Депутати от ГЕРБ-СДС предложиха спомагателни 250 милиона лв. към Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) за ВиК инфраструктурата. Младен Шишков и Евгения Алексиева насочиха рецензии към ръководещите, че пречат на реализирането на планове в дребните обитаеми места.

Татяна Султанова от " Продължаваме промяната " разяснява, че в екологията има 18 наказателни процедури. Наказателните процедури са в резултат на политиката, която се е провеждала последните 12 години, уточни тя. По думите й има неефективно ръководство и асимилиране на средствата по Оперативната стратегия " Околна среда " (ОПОС).

Джевдет Чакъров от Движение за права и свободи също сподели, че дребните обитаеми места се нуждаят от поддръжка за вложения и децентрализация.

Отношение взе и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който сподели, че казусът не е, че няма пари за ВиК бранша. Проблемът е, че плановете или са забатачени, или липсват. Две години след приключване на програмния интервал има неизползвани 2,4 милиарда лева за ВиК бранша, тъй като някой не си е приключил работата последните седем години, добави той.

Настимир Ананиев от " Продължаваме Промяната " изиска удължение на работното време до 18:00 часа, а Петър Петров от " Възраждане " - до привършване на второто четене на държавния бюджет. Първоначално на гласоподаване беше подложено предлагането на " Възраждане ", което първо беше отхвърлено, а по-късно, при повторното гласоподаване, беше признато с 83 гласа " за ", 4 " срещу " и 43 въздържали се.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия изиска да бъде гласувано и предлагането на " Продължаваме Промяната ", само че председателстващият съвещанието не го подложи на гласоподаване, поради признатото към този момент предложение за по-дълго работно време.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански ( " ИТН " ) предложи да бъдат отделени спомагателни 5 млн. лв. за транспорт на пасажери по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския превоз и превоза в планински и други региони, и по този начин сумата да нарасне на 55 млн. лв.. Според него по този начин ще се удовлетворят предложенията, направени от опозицията във връзка с общините.

Любомир Каримански от " ИТН " изиска и да бъдат отпуснати 20 млн. лв. за Българската академия на науките (БАН) за планове, които би трябвало да бъдат предпазени. Идеята е средствата да са от перото за Висшия правосъден съвет, против което остро възразиха представители на правосъдната власт. За Българска академия на науките в Закона за държавния бюджет в началото бяха заложени 119.8 млн. лева

Българска социалистическа партия пък оферират 20 млн. лева за повишение заплатите на преподавателите в държавните университети. 10 млн. лева ще бъдат обезпечени от перото на Министерството на образованието и науката, а другите 10 млн. лева - от бюджета на районното министерство.

Депутатите би трябвало да прегледат и предлагането на ГЕРБ сред двете четения за спомагателни средства за Селскостопанска академия.

Според признатото дефинитивно повдигане на осигурителните прагове, като част от Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване, от 1 април минималната заплата се подвига от 650 на 710 лева, минималният застрахователен приход за земеделските производители се подвига от 430 на 710 лева, оптималният застрахователен приход се подвига от 3000 на 3400 лева, компенсацията за развъждане на дете през втората година става 710 лева, а минимално на ден обезщетение при безработица се покачва от 12 на 18 лева



Дебатите по законопроекта се организират в наличието на премиера Кирил Петков и министри от кабинета му.

В момента бюджетът е най-хубавото, което можем да създадем със съществуващата обстановка. Защо вършим актуализация на бюджета, макар че всички се упражняваха политически в залата - тъй като идващите няколко месеца всички промени, които сме заложили в съдружното съглашение, би трябвало да стартират да се случват. Този бюджет е доста добър, тъй като влага 8,2 милиарда в финансови разноски, усилваме заплатите на учителите, в човешки капитал и няма хора под линията на беднотия - това са трите целта. Но за промените, които ще се случват, актуализацията е измислена ", уточни министър-председателят.

Около постройката на Народното събрание има заграждения и служители на реда, поради проведения от " Възраждане " нов митинг против зеления документ в София, който, както знаем, по този начин или другояче отпада след по-малко от месец.

В програмата на Народното събрание за тази седмица, с изключение на държавния бюджет, е и второто четене на промени в Закона за водите и първото четене на промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, в Закона за младежта и в Гражданския процесуален кодекс.

Предвижда се депутатите да обсъдят и проекторешението за въвеждане на обезщетителен механизъм в цялостен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар на вероизповеданията, общините, обществените структури, образованието, опазването на здравето. От ГЕРБ-СДС желаеха предлагането да се прегледа преди държавния бюджет, само че настояването им беше отхвърлено.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ пък изиска държавното управление да изтегли плана на държавен бюджет или да го преименува на " базов ", защото кабинетът към този момент е декларирал желание да актуализира финансовата рамка през лятото.

" По този метод законопроектът, чието разглеждане стартира на второ четене, няма да е годишен бюджет. Ако не се одобри, държавното управление да отдръпна своя бюджет за 2022 година и да го показа в период до 30 март, когато изтича първият законопроект, който изтеглихме, наименованието на този бюджет да бъде Базов бюджет на Република България за 2022 година ", аргументира се Ананиев.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев изясни, че първото предложение е неприемливо по устав, не подложи на гласоподаване и втория вид.

Бюджетът за опазването на здравето е по-голям от миналогодишния, съобщи Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той беше безапелационен, че кабинетът не прави нищо ново, затова и нищо няма да реализира.

Тома Биков от ГЕРБ пък съобщи от парламентарната естрада, че ГЕРБ желае да реализира план за възобновяване на монумент на Левски в Букурещ за 10 млн. лева

Депутатите се скараха и поради парите за Българска национална телевизия и БНР. Предложението е бюджетът на Българска национална телевизия да се понижи с 2 милиона, като 1 от тях да отиде в БНР за финансиране на симфоничния оркестър.

" В никакъв случай не съм срещу да увеличавате бюджета на БНР, в противен случай! И е хубаво, че ще отидат тези пари за оркестрите, които съгласно мен, са най-стойностното нещо в тази медия. За Българска национална телевизия и филмопроизводството, откакто намалявате бюджета с 2 милиона, по какъв начин тъкмо ще се съблюдава това условие за 10% от парите на Българска национална телевизия да отидат за филмопроизводството? Моята прогноза е, че няма да се съблюдава, даже когато си назначите ваш общоприет шеф, тъй като това ще извършите след няколко месеца. Тогава може би ще вдигнете и бюджета ", сподели Тома Биков от ГЕРБ.

" На БНР са стимулирани разноските. Плюс това на БНР мога да ви кажа, че това, което вършим за БНР, е за Симфоничния оркестър, а не за нещо друго. Но по-късно, което желая също да ви обърна внимание е, че до този миг в бюджета на Българска национална телевизия се следят неща, които по никакъв начин не са лицеприятни тъкмо за филмопроизводството, за което аз съм приказвал ", отговори Каримански от Има Такъв Народ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР