След безпрецедентните сътресения във въздушният транспорт авиокомпаниите са готови отново

След безпрецедентните сътресения във въздушният транспорт авиокомпаниите са готови отново ...

Авиокомпаниите се готвят отново да полетят.


След безпрецедентните сътресения във въздушният транспорт авиокомпаниите са готови отново да полетят и разполагат с арсенал срещу Covid-19, който е ключът към рестартирането. Този арсенал трябва да бъде хармонизиран на световно равнище, за да се избегне работата на парче при вземането на мерки. Това каза главният изпълнителен директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Александър дьо Жуниак в интервю за Франс прес.

Един от ключовете към подновяването на полетите е процесът за контрол на пътниците, който трябва да е много стриктен, да възстанови доверието и да убеди правителствата да отменят процедурите за затваряне на граници, заяви шефът на агенцията, в която членуват 290 авиокомпании.

Напът сме да изградим нещо, което и сигурно, и позволява да работим по начин, който е жизненоважен за икономиката, подчерта Жуниак. Той отхвърля идеята да се блокират седалки, за да се осигури физическо дистанциране на борда.

Ако оставим свободни седалки, това няма да допринесе за по-голяма сигурност, нещо повече икономическият ефект от подобна стъпка ще е абсолютно катастрофален, тъй като ще трябва да се увеличат цените с от 50 до 100 процента, допълва Жуниак.

В момента организацията и големите държави търсят единен и хармонизиран подход за прилагане на системата за здравен контрол по целия свят във въздушния транспорт. Преговорите ще завършат до края на месеца, според шефа ѝ.

Източник: mediapool.bg