След бързата и адекватна реакция на Българската агенция по безопасност

...
След бързата и адекватна реакция на Българската агенция по безопасност
Коментари Харесай

Брюксел свали ограниченията за чумата по свинете във Варненско

След бързата и съответна реакция на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) при ликвидирането на огнището на африканска чума по прасетата в село Тутраканци, Брюксел гласоподава смяна на рестрикциите върху област Варна. С новото решение, което към този момент е в действие, огромна част от региона излиза от строгите ограничавания.

Промяната ще разреши на свиневъдния бизнес в тази част на страната да действа обикновено и да транспортира рутинно животните до кланици в други области на България. Под първичните ограничавания остават единствено селищата в 25-километровата зона към първичното огнище.

Решението за смяната на рестрикциите беше гласувано на 18 септември 2018 година от Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи в Брюксел след настояването на Българската организация по сигурност на храните за облекчение на наложените ограничавания и за нормализирането на свиневъдния бизнес в региона и в цялата страна.

БАБХ работи в изключителна бистрота и показа на Европейската комисия доказателства както за ликвидирането на огнището на болестта в Тутраканци, по този начин и за осъществения клиничен и серологичен контрол на селищата в региона. Доказателство за съответните дейности на организацията са и двете инспекции от страна на екипа на Европейската комисия за изключителни обстановки – една две седмици преди появяването на огнището и втора директно след депопулиране на засегнатото населено място.

Африканска чума по свинете в село Тутраканци беше доказана на 31 август от Националнатата референтна лаборатория. БАБХ незабавно започва осъществяването на ограниченията за ограничение на болестта, следвайки европейското законодателство и тактиката за битка с заболяването. Беше оповестена 3-километрова защитна зона около огнището, в която попада и село Бозвелийско. Взетите от там проби се оказаха негативни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР