След Барселона, Берлин, Лондон и Ница много хора се питат

...
След Барселона, Берлин, Лондон и Ница много хора се питат
Коментари Харесай

Може ли да бъде предотвратена атака с камион

След Барселона, Берлин, Лондон и Ница доста хора се питат може ли да бъде предотвратен терористичен акт с камион или друго транспортно средство.

Подобни офанзиви единствено в Европа взеха над 100 жертви през последните две години.

Кола се вряза в пешеходци в центъра на Барселона

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Втора офанзива в Испания, има ранени

Реално те не изискват изключително обмисляне, нито обилни вложения от страна на терористите. Всичко, от което се нуждаят нападателите е автомобил чартърен и цел като открита градска зона с доста хора.

Това прави предварителното следствие и попречване на сходни набези от службите са сигурност съвсем невъзможни.

Атаките с коли не са нови. За пръв път те се употребяват постоянно във войната на палестинците против Израел през 80-те години на предишния век.

След две от тях, против посолството на Съединени американски щати в Бейрут през 1981 година и против казарма на американски морски пехотинци, отново в столицата на Ливан, през 1983 година, всички значими държавни здания в Съединени американски щати са предпазени от набези с коли.

Това е единият метод за попречване на подобен терористичен акт. Преградите пред Белия дом и Пентагона са скрити, само че при потребност могат да се вдигнат и да спрат даже тежкотоварен камион, движещ се с висока скорост.

Такъв метод обаче е ненапълно неудобен. Подвижните загради са скъпи. Обикновените, употребявани за отбрана на пешеходните зони, не правят работа. Реално за инсталиране на солидни загради, които пропущат дейно хора и се вписват в инфраструктурата, е належащо да реконструират цели градски региони.

Но има и различен метод. Това е AEB или „ автоматизирана спешна спирачка” – система, която в началото е направена с цел да предотврати произшествия при заспиване на водач на тир зад кормилото.

Тя е в положение да предскаже по кое време е допустимо да се случи злополука и по-късно да предприеме стъпки за попречване на случая. Обикновено AEB първо подава звуков сигнал, постоянно съпроводен с образно предизвестие. Ако лидерът на автомобила не предприеме ограничения или те не са задоволително ефикасни, бордовият компютър задейства спешната спирачка.

Благодарение на единното европейско законодателство всички нови тежкотоварни камиони в Европа към този момент се създават с такива системи.

Автомобилът „ Рено”, употребен при офанзивата в Лондон, имаше сходна система, която обаче единствено ускорява спирачния резултат при задействане на спирачките от водача. Очевидно обаче терористът е натискал единствено педала за газта.

Друго преимущество на AEB е, че при всички случаи стопира автомобила при конфликт, без значение от дейностите на водача. Така възможен атентат с камион няма да може да бъде предотвратен напълно, само че жертвите ще бъдат неведнъж по-малко.

Теоретично AEB може да бъде дезактивирана от терористите, само че това би изисквало механически знания, програмен продукт и подготовка, които биха разрешили на полицията да се намеси.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР