След Българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка,

...
След Българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка,
Коментари Харесай

Галъп: Обществата на Западните Балкани доволни от българската роля за европейската им интеграция

След Българското европредседателство страните от Западните Балкани усещат България по-близка, даже и на фона на обстоятелството, че огромните страни в Европейски Съюз не дадоха изключително ясна вероятност на тези общества.

Това са данни от втората вълна на огромно проучване в Западните Балкани, извършено от фирмите членове на Световната асоциация "Галъп интернешънъл ". Изследването е част от Програмата за Регионални проучвания на "Галъп интернешънъл ". Обхваща над 6 хиляди души в Македония, Косово, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора. В тези страни са извършени национално представителни проучвания по методите лице в лице и телефонно изявление при извадки от към хиляда души във всяка страна, при общоприетоо отклоняване от 3,1 %, оповестиха за Българска телеграфна агенция от "Галъп интернешънъл ".

Българският принос е усетен и страните от Западните Балкани са възприели по-скоро положително българската роля. В страните от Западните Балкани надвиват тези, които считат, че България оказва помощ за европейската интеграция на страната им (58% в този момент, при 54% предходната година) против тези, които считат, че България не оказва помощ (42% в този момент, при 46% предходната година). Така, делът на тези, които виждат помощта на България, пораства осезаемо по отношение на миналата година и това е резултат от акцентът, който България сложи върху тематиката за Западните Балкани, излиза наяве от проучването.

В Албания 81% споделят мнението, че България оказва помощ. В множеството останали страни дяловете на съгласните се движат към 50%, а в Черна гора делът е 58% и пораства с 10 пункта по отношение на предната година, респ. с 10 пункта понижава делът на противоположната алтернатива.

В близката до България Македония пък измежду локалната албанска общественост мненията са мощно позитивни - 76% оценки, че България оказва помощ и растеж от цели 40 пункта по отношение на миналата година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на гневната и равностойна политическа борба сред двете съществени партии в страната. Подялбата на мненията потвърждава нуждата от още по-активни връзки с Македония. Повече интензивност ще е нужна и във връзка с мюсюлманите в Босна и Херцеговина, както и в Косово, да вземем за пример, където оценките са по-умерени и културната непосредственост с България не е толкоз мощна, показват от "Галъп интернешънъл ".

Оценките за положителен принос идват на фона на другояче неразбираемата вероятност, която Брюксел и огромните европейски столици обрисуваха за Западните Балкани. Заради тази неизясненост няма и основна смяна в последната една година в упованията на западнобалканските общества по кое време ще бъдат признати в Европейски Съюз. Най-голям е оптимизмът измежду албанските общности на Балканите, излиза наяве от изследването.

Българските старания за Западните Балкани са довели до растеж в последната година на запознатостта с премиера Бойко Борисов. Неразпознаваемостта му понижава сензитивно с 16 пункта за една година. Това значи, че България получава дейна роля в всеобщото схващане на тези страни. Така през 2018 година общата позитивна минус общата негативна оценка за Борисов дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция по отношение на водачите в района. Сравнително високи позитивни оценки, да вземем за пример, има и Ердоган, само че там и негативните оценки са високи и разликата сред позитивни и негативни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година порастват по-скоро отрицателните оценки, осведоми "Галъп интернешънъл ".

44% от популацията на Западните Балкани или над 6 милиона души, считат себе си за най-общо осведомени с тематиката за майската среща Европейски Съюз - Западни Балкани. Половината от тях даже намират себе си за осведомени с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има поради, че резултатите на сходни срещи нормално остават надалеч от всекидневието на хората.

Инициативата за тази среща на министър-председателя Бойко Борисов се прави оценка по-скоро положително. Сред осведомените с резултатите от срещата пък на всички места доминират позитивните равносметки, отбелязва "Галъп интернешънъл "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР