След атака по два танкера, извършена от шиитските бунтовници в

...
След атака по два танкера, извършена от шиитските бунтовници в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия спря износа на петрол по ключов маршрут през Червено море

След офанзива по два танкера, осъществена от шиитските бунтовници в Йемен, Саудитска Арабия разгласи, че стопира доставките на нефт през пролива Баб ал Мандеб до " разяснение на обстановката ", съобщи " Ройтерс ".

Подкрепяните от Иран хути са част от войната с медиатори сред Рияд и Техеран, която тече в Йемен (от южната страна на пролива) към този момент три години. Според енергийния министър Халид ал Фалих обстановката ще продължи, до момента в който " преносът през Баб ал Мандеб не е безвреден ".

Това е един от най-важните търговски пътища за танкери, които пътуват към Европа от Близкия изток. По този маршрут Саудитска Арабия доставя сред 500 и 700 хиляди барела на ден, отсам минава по-голямата част от продукцията на страните от Персийския залив, сочат данни на " Ройтерс ". Саудитска Арабия в същото време има петролопровод до град Янбу на Червено море, по който също минават част от доставките и който е с потенциал 5 млн. барела на ден.

По-рано Иран предизвести, че може да спре личните си и други доставки на нефт през Ормузкия пролив поради заканите на Съединени американски щати. Днес след случая командирът на външните интервенции на Революционната армия на Иран ген. Касем Солеймани сподели, че " Червено море, което беше безвредно, към този момент не е поради американското наличие. "

Засега мярката важи единствено за саудитски танкери, само че управляващите в Кувейт също прегледат опцията да преустановят преноса през Баб ел Бандеб, заяви телевизия " Ал Арабия ". Подобна поръчка даде и ръководителят на компанията, която ръководи петролните танкери в страната.

Хутите, които в последните месеци постоянно правят ракетни набези против Саудитска Арабия, през днешния ден споделиха, че са атакували с дрон и летището в Абу Даби, само че информацията нямаше публично удостоверение. Летището в Абу Даби заяви по-рано в " Туитър ", че е станал случай с летищна машина, който обаче не е засегнал работата на аерогарата, само че не посочи дали става дума за същия случай. Обединените арабски емирства са част от обединението против хутите в Йемен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3314)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР