След апел за помощ - България ще изнася електроенергия за

...
След апел за помощ - България ще изнася електроенергия за
Коментари Харесай

След апел за помощ - България ще изнася електроенергия за Република Северна Македония

След зов за помощ - България ще изнася електрическа енергия за Република Северна Македония, която ще може да употребява и част от газохранилището в Чирен за предпазване на полутечен природен газ. За това разговоряха министър председателите на двете страни Гълъб Донев и Димитър Ковачевски в София. Президентът Румен Радев съобщи, че България още веднъж ще бъде солидарна с братска Македония.

След като Скопие публично изиска помощ от София, беше контрактувано: ще изнасяме околo 200 мегаватчаса електрическа енергия към югозападните ни съседи в идните шест месеца.

" Ние доста бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Република Северна Македония за решение на главните провокации, които стоят пред тях в бранша на енергетиката. България обичайната е била и към момента е енергиен водач в района, който да подсигурява сигурността в бранша ", съобщи Гълъб Донев.

Югозападните ни съседи, които са в енергийна рецесия, имат интерес към тока от атомната ни електроцентрала и към газохранилището в Чирен.

Работна група от сряда ще изследва опцията на каква цена и по какъв начин тъкмо механически ще стане износът на ток.

" Ще бъдат реализирани договореностии за запазване на избрани размери за депозиране на природен газ в газовото вместилище в Чирен, тъй че РСМ да може да се възползва по-пълноценно от присъединяване си в интерконектора и терминала за полутечен газ в Александруполис, Гърция ", сподели Гълъб Донев, министър-председател на Република България.

Президентът Румен Радев съобщи пред Ковачевски, че България още веднъж ще бъде солидарна с братска Македония. Както е била от признаването на независимостта на страната до поддръжката за евроинтеграцията ѝ.

" Въпреки бурните политически пристрастености, на които станахме очевидци през последните месеци, връзките сред нашите две приятелски страни лежат върху здрав пиедестал. В името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите генерации, в името на нашето общоевропейско бъдеще ние сме длъжни да развиваме и укрепваме този пиедестал. И политическите договорености, които са свързани с началото на договарянията за участие в Европейски Съюз са част от този развой и значима стъпка напред. И желая да ви уверя, че България ще бъде още веднъж солидарна с братска Македония ", сподели Румен Радев.

Правителствата на двете страни са разискали и съдействието в границите на Договора за добросъседство на фона на опитите на ръководещите в Скопие да съберат болшинство за регистриране на българите в Конституцията си.


Последвайте ни във и
Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР