След анексирането на Крим през 2014 година, което доведе до

...
След анексирането на Крим през 2014 година, което доведе до
Коментари Харесай

Русия води война с призраци в собствената си държава

След анексирането на Крим през 2014 година, което докара до заледяване на разговора със Запада, Русия ускори своя лов на врагове, даже в личната си земя. Отношенията със западните страни станаха намерено враждебни, а съветските служби започнаха гонене на шпиони, застрашаващи националната сигурност и работещи срещу ползите на Кремъл.

Наказателното гонене на лица, упрекнати в държавна измяна, се усили фрапантно като брой след анексирането на Крим. Наистина ли обаче тези хора са шпиони? Според юрист Иван Павлов, защитаващ журналиста Иван Сафронов, от 2014 година Руската федерация е в непрекъснато положение на война с врагове, които са на всички места, а обществото е станало по-милитаризирано. Хващането на врагове е работа на ФСБ, а когато не могат да се намерят същински такива, то службите си ги измислят, счита юристът. Неговият клиент Сафронов бе упрекнат, че е предавал държавни секрети на западните служби, макар че не беше показано и едно доказателство за това. Кремъл само похвали работата на разузнаването.

Заради сходни случаи още веднъж се заприказва за шпионска фикс идея, която прилича на Студената война. Изменения бяха направени в закона за държавната измяна, които на процедура дават зелена светлина на службите да арестуват който си желаят. 78-годишният академик от Арктическата академия Валерий Митко бе упрекнат в шпионаж в интерес на Китай, а неговият случай е сходен на този на Владимир Лапигин, наказан през 2016 година поради предаване на военнотехнически секрети на Пекин. И в двата случая обвиняването е в предаване на държавни секрети, които в действителност са обществена информация и са налични до необятната общност. И до момента в който всеки шпионаж в интерес на западните служби става медиен водевил, Русия води друг метод по отношение на Китай, постоянно гонейки безшумно и неусетно китайските сътрудници. Причината е, че Москва желае да дискредитира Запада, а Китай да покаже като благонадежден сътрудник. Това обаче е договорка с дявола, тъй като Пекин се трансформира в световна мощ и също преследва своите ползи, които в доста сфери противостоят на ползите на Москва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР