След анексирането на Крим дипломатическите отношения между Кремъл и западните

...
След анексирането на Крим дипломатическите отношения между Кремъл и западните
Коментари Харесай

5 места, на които може да избухне Трета световна война

След анексирането на Крим дипломатическите връзки сред Кремъл и западните страни доближиха равнища, невиждани от Студената война насам. Русия и НАТО си насочат взаимни обвинявания в експанзия и провокации. В международен мащаб към момента има очаквания, че дипломацията може да предотврати започването на Трета международна война. Въпреки това към момента има горещи точки, на които сили мерят огромните сили.

Избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединените американски щати наля в допълнение масло в огъня на несигурността. Напрежението на Корейския полуостров също остава високо, макар изгледите за реализиране на резистентен мир сред Сеул и Пхенян. Ето пет места на планетата, на които има риск да се стигне до въоръжен спор, който да даде начало на Трета международна война:

Северна Корея

След края на Корейската война през 1953 година Северна и Южна Корея не подписват кротичък контракт, а само помирение. Напрежението на Корейския полуостров се увеличи до алено след нуклеарните и ракетни тествания на режима в Пхенян. Съединени американски щати и Северна Корея даже си насочиха закани за взаимно заличаване. При една неверна стъпка в този район Япония и Китай също могат да бъдат въвлечени в спора. На 12 юни е планувана среща сред Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, която към момента не е ясно дали ще се състои. Залогът на Корейския полуостров е огромен.

Тайван

От десетилетия насам Тайван, или Република Китай, е апетитен за място, на което постоянно има риск от въоръжена борба. Китай усили военната си активност в района, до момента в който американците въоръжават Тайван и осъждат нападателните дейности на китайските въоръжени сили. На фронта още веднъж могат да се изправят двете огромни суперсили Пекин и Вашингтон, които се стремят да поддържат дипломатически разговор, само че всяка преследва ползите си.

Украйна

Ситуацията в Украйна остава напрегната. Заради спора в Източна Украйна и анексирането на Крим западните страни постановиха стопански наказания на Кремъл. Политическата неустойчивост също повдига въпросителни за развиването на спора в страната. Украйна може да се окаже сцена на директен конфликт сред НАТО и Русия, който е поръчител за Трета международна война.
Снимка: Shutterstock
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР