След 9-часови емоционални дебати и заплаха Украйна да изтегли делегацията

...
След 9-часови емоционални дебати и заплаха Украйна да изтегли делегацията
Коментари Харесай

Русия се върна със скандал в Съвета на Европа

След 9-часови прочувствени диспути и опасност Украйна да изтегли делегацията си късно в понеделник Парламентарната асамблея на Съвета на Европа реши да възвърне правата на съветската делегация, замразени откакто Москва анексира украинския полуостров Крим и се намеси в спора в Източна Украйна.

След 222 препоръчани ремонти в резолюцията в крайното гласоподаване " за " се оповестиха 118 депутати, 62 - " срещу " и 10 се въздържаха.

Руската парламентарна делегация към този момент бе пристигнала в Страсбург, като трима състава ѝ са обект на интернационалните наказания, забраняващи пътуването им в Европейски Съюз (Съветът на европа няма официална връзка с Европейския съюз). Днес ПАСЕ би трябвало да разиска и гласоподава кандидатурата на Леонид Слуцки за зам.-председател. В сряда би трябвало да има гласоподаване и по заключенията на специфична комисия, основана през днешния ден, откакто група представители в ПАСЕ (за това са нужни най-малко 30 души от минимум 5 държави) оспориха пълномощията на съветската делегация. Също в сряда би трябвало да бъде гласувано и за нов общоприет секретар на мястото на Турбор Ягланд.

Пьотр Толстой, един от съветските депутати в делегацията, зам.-председател на Държавната Дума и прочут с националистическите си позиции, съобщи, че сътрудниците му няма да търпят никакви наказания по собствен адрес. До цялостното възобновяване на пълномощията ни Русия няма да възобнови и замразените от 2017г. година вноски, достигнали към 75 млн. евро.

" Това е победа на здравия разсъдък, тъй като без съветската делегация ПАСЕ не може да работи обикновено ", обявиха от Кремъл. Външното министерство на Украйна оцени случилото се като подчинение под съветски шантаж, намаляване на глобите против окупатора и загуба на престиж от най-старата правозащитна и общоевропейска организация.

Против допускането на руснаци до управителни постове в ПАСЕ се оповестиха и депутати от Англия, Грузия и балтийските републики. Президентът Владимир Зеленский им благодари за това, че " до дъно " са се борили и съобщи, че е отчаян от решението и от неуспеха си да убеди президента Еманюел Макрон и канцлера Ангела Меркел депутатите от техните страни да не гласоподават в интерес на Москва, до момента в който не извърши кардинални претенции на организацията по обстановката с украинските територии. " Надявам се, че до момента в който е защитавал демократичните полезности никой не си е мислил за материалните ", добави той в позицията си във " Facebook ".

Роджър Гейл от английските консерватори остро подлага на критика в изявлението си дейностите на сътрудниците си, назова приемането на резолюцията " срамен акт ", платен " със 70 милиона сребърника ".

 Петра де Сутер
© coe.int

Петра де Сутер

Привърженици на противоположната теза, в това число депутати от Германия, Франция, Италия и скандинавските страни, акцентираха, че няма да има смяна в политиката на Европейски Съюз, както и че в случай че изолирането на Русия ще остави 140 млн. съветски жители без отбраната на Европейския съд за правата на индивида (ЕСПЧ). Съветът на Европа е задължен да продължи с мониторинга на Русия, където се извършващ чудовищни нарушавания на правата на индивида, сподели Франк Швабе, водач на втората по величина група в залата - тази на социалисти, демократи и зелени.

Александер Посиеж, полски народен представител от най-голямата група (Европейска национална партия), настоя, че " за недемократичните страни достъпът до институциите на Съвета на Европа е скъпо богатство. Докладът за завръщането на Русия внесе разединение в нашата група и тя няма единно мнение, добави той. Мнозина сътрудници са докарани до неуместна обстановка на човек, който се приготвя да скочи в басейн, без да знае дали в него има вода, сподели още Посиеж. " Какво вършим като променяме регламента - ускоряваме позициите си или в противен случай? "

Негови съидейници допълниха, че аргументът с Европейски съд по правата на човека е недействителен, защото така и така съветските управляващи подценяват решенията му. Други отвърнаха, че това дали Москва ще лиши жителите си от отбраната на Европейски съд по правата на човека би трябвало да е решение, за което да дава отговор Русия, а не Съветът на Европа.

" Уинстън Чърчил (един от основоположниците на Съвета на Европа) би се ужасил, в случай че видеше такава политика на успокояване ", сподели още Роджър Гейл.

Авторката на отчета, белгийката Петра де Сутер, съобщи в края на дебата: " Предаваме ли се пред Русия, снемаме ли глобите, поддаваме ли се на техния шантаж? Не мисля. Те би трябвало да се изричат, а ние да пожелаваме от тях отговори. Санкциите, които въведохме преди 5 години, не трансформираха безусловно нищо. Погледнете на обстановката и от тази страна. " Според нея " не спечелилите пишат историята, а миротворците ".

Московското издание " Новая газета " разяснява, че Русия е постигнала победа с маловажна практическа изгода, само че с голям агитационен капацитет. То коментира, че особено поради руснаците е бил фиктивен терминът " рационализиране на процеса за приемане на решения от ПАСЕ за пълномощията и гласуванията " и текстът " правата на членовете да гласоподават, да се изричат и да бъдат представлявани в асамблеята и нейните органи не могат да бъдат спирани или отменяни ". Сега Русия си връща правото освен да избира общоприет секретар на Съвета на Европа, само че и съдиите в Европейски съд по правата на човека.

" Денят на битката на делегатите от ПАСЕ с основополагащите правила на тази организация се оказа дълъг ", обобщава още първоначално " Новая газета ".

 Русия се върна със скандал в Съвета на Европа
© coe.int
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР