След 88-годишно съществуване, 87 от които под името червенокожите, футболният

...
След 88-годишно съществуване, 87 от които под името червенокожите, футболният
Коментари Харесай

"Червенокожите" паднаха жертва на антирасизма

След 88-годишно битие, 87 от които под името " червенокожите ", футболният тим от НФЛ " Вашингтон Редскинс " разгласи, че се разделя с имиджа си. Под натиска на набиращото мощ антирасистко придвижване Black Lives Matter столичани ще трансформират названието си и ще се откажат от всички познати клубни знаци, дълго подложени на критика като " расистки ".

В публично изказване от понеделник тимът заяви, че ще " пенсионира името и логото на Редскинс след осъществено преразглеждане ", изтънчено от спонсорите. В последните седмици доста от най-големите търговски сътрудници на " Вашингтон " заплашиха намерено, че ще спрат финансирането на клуба, в случай че трикратният първенец в Супербоул самичък не обмисли преименуване.

Базираният в окръг Колумбия отбор от години е нападнат от разнообразни правозащитни организации, обвиняващи го, че оскърбява коренното население на Америка. Клубният притежател Дан Снайдър дълго време беше неотстъпчив, че няма да промени името на тима, на който е почитател от дете. Клубът е учреден през 1932 година под името " Бостън Брейвс ", а на идната година е прекръстен на " Бостън Редскинс " и се подвизава с този имидж до 1936 година, когато мигрира в столицата и се трансформира във " Вашингтон Редскинс ". Под това име отборът печели купата в НФЛ три пъти - през 1982, 1987 и 1991 година

Но въпреки всичко 55-годишният господин Снайдър се видя заставен да премисли позицията си, откакто повлияни от протестите против полицейското принуждение и расизма, главните спонсори като " ФедЕкс ", " Найки ", " Пепси " и " Банк ъф Америка " му демонстрираха недвусмислено, че е време за нов прякор на тима. Миналата седмица " Амазон ", " Уолмарт " и " Таргет " отстраниха всички продукти със знаците на " Редскинс " от своите търговски уеб сайтове. Медийният колос ESPN пък разгласи, че ще престане да демонстрира емблемата на отбора, изобразяваща глава на индианец.

Направеният анонс не значи моментална смяна на името на тима, като новото наименование би трябвало да бъде определено преди началото на сезон 2020 в НФЛ през септември. Официалният уеб страница, както и профилът в Туитър не престават да поддържат сегашния имидж на клуба. Сред обсъжданите в общественото пространство разновидности за ново име са " Вашингтон Сенатърс ", " Вашингтон Уориърс " и " Вашингтон Ред Тейлс ".

Клубът по американски футбол не е първият столичен тим, който ще промени названието си по културно-светски подбуди. През 1995 година баскетболният " Вашингтон Булетс " беше преименуван на " Вашингтон Уизърдс ", откакто клубът реши, че " патроните " провокират прекомерно нападателни и войнствени асоциации.

В случая на " червенокожите " капката, която преля чашата на търпението в новата действителност, беше не толкоз името, колкото създателят на отбора - станалият печално прочут около Black Lives Matter Джордж Престън Маршал. През предишния месец скулптура на упреквания в робовладелчески схващания американски предприемач от началото на ХХ век беше отстранена от площада пред ст. " ФедЕкс Фийлд ", откакто беше атакувана от вандали. От клубната администрация оповестиха също, че името на създателя ще бъде заличено от Залата на славата на стадиона.

 

Какви са реакциите?

Рей Халбритър, формален представител на племето онейда и основател на акцията " Сменете талисмана " против името на " Вашингтон Редскинс ", направи обществено изказване часове след новината в понеделник.

" Това е положително решение за страната, освен за коренното население. То затваря една мъчителна глава на оскърбление и пренебрежение по адрес на коренните поданици на Америка и други цветнокожи хора - съобщи Халбритър. - Бъдещите генерации индианци повече няма да бъдат подлагани на това обидно и нараняващо отношение всяка неделя по време на футболния сезон. "

" Време беше! ", написа в Туитър представителката на Ню Мексико в Конгреса на Съединени американски щати Деб Хааланд, единствената дама с индианско родословие измежду конгресмените. И продължи: " Не трябваше да се стига до масирано обществено придвижване и напън от корпоративните спонсори, с цел да се направи вярното нещо, само че въпреки всичко съм удовлетворена, че се случва. Огромни благодарности на всички, които направиха по този начин, че гласовете им да се чуят. "

" Днес е ден, в който всички коренни поданици на Америка би трябвало да честват - разгласи Националният конгрес на американските индианци, най-голямата и най-старата организация на локалното население. - Благодарим на поколенията племенни общества, водачи и деятели, които работиха с десетилетия, с цел да създадат този ден вероятен. Ние не сме талисмани! "

Активисти на антирасисткото придвижване в Америка считат, че името на " Вашингтон Редскинс " е било явно най-обидното от позиция на стандартите във връзка с индианската раса. Само че има още редица професионални спортни тимове в Съединени американски щати, чиито имена бодат очите на правозащитниците - футболният " Канзас Сити Чийфс " от НФЛ, хокейният " Чикаго Блекхоукс " от НХЛ, бейзболните " Атланта Брейвс " и " Кливланд Индиънс " от МЛБ.

След гибелта на Джордж Флойд, погубен в Минеаполис от американски служител на реда по време на арест, мнозина обърнаха подозрителен поглед и към тези клубове. От " Индиънс " даже оповестиха, че стартират развой по преразглеждане на своето име. От " Брейвс " обаче обявиха, че нямат желание да сменят наименованието си и са подготвени само да трансформират част от логото си, изобразяващо томахавка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР