След 80 години Русия за пръв път публикува съветския оригинал

...
След 80 години Русия за пръв път публикува съветския оригинал
Коментари Харесай

След 80 г. Русия извади оригинала на тайния пакт между СССР на Сталин и Германия на Хитлер

След 80 години Русия за пръв път разгласява руския оригинал на пакта Рибентроп-Молотов от 1939 година сред Съюз на съветските социалистически републики и хитлеристка Германия.

Двете тоталитарни страни си разпределяха скрито сферите на въздействие, като откриха обща съветско-германска граница с подялбата посред им на Полша. Впоследствие Съюз на съветските социалистически републики атакува Финландия и причислява териториите на Литва, Латвия, Естония, Бесарабия.

В Съюз на съветските социалистически републики съществуването на секретния протокол към контракта за ненападение се отхвърляше. Той беше открит през 1992 година и за пръв път се разгласява една в този момент.

Сайтът на фондация " Историческа памет “ за пръв път разгласява сканиран истинския Договор за ненападение сред Съветския съюз и нацистка Германия от 23 август 1939 година и секретното допълнение към него. Публикацията се появи на уеб страницата на 31 май.

Сканираният документ е възложен от фонда на Историческия и документален департамент на съветското външно министерство.

Договорът за ненападение, подписан от външните министри Молотов (СССР) и Рибентроп (Германия), е дълъг единствено две страници, тайният спомагателен протокол към него, който разпределят зоните на въздействие сред Съюз на съветските социалистически републики и хитлеристка Германия в Източна Европа - страница и половина. Самият пакт е бил оповестен неотложно след подписването, информацията за спомагателния протокол се е пазела с гриф " строго секретно “, въпреки че доста скоро е изтекла посредством дипломатически кръгове.

През 1948 година секретният протокол по фотокопията на незапазилия се немски оригинал са оповестени в алманах на Държавния департамент на Съединени американски щати " Нацистко-съветските връзки. 1939-1941 година “. В Съюз на съветските социалистически републики, обаче, съществуването на тайния протокол, съхраняван в архива на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз, изрично се е отричало.

През 1992 година след разсекретяването на протокола, той е бил открит от историка Дмитрий Волкогонов. Върховният Съвет и немския Райхстаг не са били осведомени с текста на " Секретният спомагателен протокол “, той не е бил утвърден от парламентите и де юре е персонално съглашение сред Хитлер и Сталин, който е участвал на подписването му.

Оригинала на обявата със сканирания контракт може да видите тук

http://historyfoundation.ru/2019/05/31/pakt/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР