След 8 години в българското училище ще липсват близо 40

...
След 8 години в българското училище ще липсват близо 40
Коментари Харесай

След 8 години ще липсват близо 40 000 преподаватели


След 8 години в българското учебно заведение ще липсват близо 40 000 учители - огромна част от настоящите учители ще се пенсионират, а броят им не може да се компенсира от младите учители. Прогнозата е на учителския профсъюз, осведоми Българска национална телевизия.

Данните изнесени през днешния ден са повече от безапелационни - единствено след две години ще липсват 10 000 български учители. Отдавна към този момент се усеща неналичието на учители по математика, информатика, естествени науки, непознати езици както и начални учители.

В момента незаетите работни места за учители в страната са към 500.

Какво се прави, с цел да се реши казуса? Първо - създава се Национална стратегия за по този начин наречената "бърза писта ". Хора, приключили магистратура, да вземем за пример инженери или икономисти, ще могат в границите на година да получат педагогическа дееспособност и да станат учители.

Има и друга опция - за 7, 8 месеца познанията си за преподаване ще опресняват хора, приключили педагогика, само че работили до момента в други сфери. Ще бъде основан и специфичен корпус от учители, които желаят да работят в сложни учебни заведения против повече възнаграждение.

Целта е всяка година да се обучат към 600 учители. За тези, които за първи път ще влязат в учебно заведение, към този момент са готови и 1500 наставници.

Колкото до възнагражденията - минималната заплата за млади учители ще се увеличи и от януари следващата година ще е 920 лв.. Другият метод за решение на рецесията е взор непосредствено към студентската пейка. Просветното министерство усилва приема и финансирането за педагогическите специалности.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР