След 75 години една награда най-после стигна до своя притежател

...
След 75 години една награда най-после стигна до своя притежател
Коментари Харесай

91-годишен получи наградата си за геройство след 75 г.

След 75 години една премия най-сетне стигна до своя собственик - Цонко Филипов на 91 година Историята е от края на Втората международна война, когато като възпитаник той избавя от удавяне няколко бойци в река Дунав. Заради храбростта си младият воин е почетен с държавно отличие, което, обаче съумява да вземе чак през днешния ден, оповестява Нова телевизия.

Годината е 1944, месецът е юни, а учениците са в лятна почивка. Един 17-годишен юноша за следващ път влиза с лодката си в реката.

" По едно време слушам страховит гърмеж. Когато погледнах, против мен един транспортен съд се подвигна целият във въздуха и по-късно почва да потъва. Той се натъкна на мина, която не е взривена. И аз с целия си детски ум: " Тръгвай да видиш какво става " ", спомня си Цонко Филипов.

Той се насочва към кораба, с цел да търси оживели.

" Там водовъртежи, всичко потъва. Не знаеш какво да правиш. Хванах един, дръпнах го в лодката. Чакай, крещя, още един ", споделя още възрастният мъж.

Така избавя живота на двама бойци. Министърът на националното просвещение чува за подвига му и издава заповед ученикът да бъде неотложно награден. Историята обаче е решила друго. Със събитията от 9 септември оценката потъва в давност. А с него и поканата за среща в министерството.

Поканата е скрита в джоба на остарял портфейл.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР