След 7-годишно отсъствие от българската сцена режисьорът Александър Морфов се

...
След 7-годишно отсъствие от българската сцена режисьорът Александър Морфов се
Коментари Харесай

Морфов се завърна! Поставя Антигона в Плевенския театър

След 7-годишно неявяване от българската сцена режисьорът Александър Морфов се завръща. Той ще сложи пиесата " Антигона " в Плевенския спектакъл, оповестиха новината от трупата. Завръщането на Морфов в българския спектакъл бе дълго чакано както от актьорите, по този начин и от феновете, от театралната рецензия и от всички свързани с театъра.

След къс кастинг, Александър Морфов стартира подготовки на " Антигона в Драматично-куклен спектакъл " Иван Радоев ", написаха от храма на Мелпомена в Плевен във фейсбук. Режисьорът ще работи на първо място с трупата на театъра. Оттам разгласиха и фотоси от началото на подготовките.



Спектакълът на именития режисьор ще е построен към версията на Жан Ануи, стъпила върху нещастието на Софокъл, само че всеки, който познава театъра на Морфов знае, че театралният вид ще се основава в процеса на подготовките.



Има плашеща новост в този текст, който наблюдава както устойчивостта на Антигона, по този начин и трагичните последици от политическата горделивост. Морфов е режисьор с остра обществена сензитивност и новият театър е самобитно продължение на търсения в тази посока.

Достатъчно е да си спомним представлението му на " На ръба " в Народния спектакъл. Седем години минаха от априлския ден, когато се появи премиерата на тази режисура в България. След дълго спиране, още веднъж през април, ще се появи нова премиера на Александър Морфов в България.



Спектакълът освен ще вкара в света на античния мит, а ще ни върне към самите себе си в най красивите ни прояви, когато жаждата за независимост и истина надвива над всичко, пишат още от Плевенския спектакъл.

Новината, че Морфов ще слага театър в Плевен провокира радостни реакции в обществените мрежи измежду арт гилдията. Актьори, режисьори, драматурзи, фенове въодушевено пожелават на добър час на " Антигона " и се радват от завръщането на Александър Морфов в България.



Дълги години Александър Морфов беше основен режисьор на Народния спектакъл и сложи на сцената емблематични спектакли. Той скъса връзките си с трупата след назначението на Мариус Донкин з шеф през лятото на 2017 година В следствие от афиша на Народния бяха свалени всички спектакли на именития режисьор, който в този момент слага в Русия, Македония, Румъния, Латвия, Израел. Зрителите към този момент над две години не може да гледат хитови постановки на Морфов като „ Хъшове “, „ Животът е прелестен “, „ На ръба “, „ Полет над кукувиче гнездо “, „ Дон Жуан “, които години пълнеха огромната зала на театъра и към момента провокират интерес.

Поканата към Морфов идва от шефа на Плевенския спектакъл - режисьора Васил Василев, който е един от претендентите за началник на Народния. В борбата влязоха и досегашният шеф Мариус Донкин, режисьорът Бойко Богданов и артистът Сава Драгунчев. Мнозина театрали считат, че решението на Морфов да сложи първия си театър в Плевенския спектакъл след 7-годишно неявяване от българската театрална сцена се възприема като знак на поддръжка към Васил Василев в борбата му за шеф на Народния спектакъл.

През последните години Драматично-кукленият спектакъл в Плевен се утвърди със мощен репертоар, както и с самодейността си " Пътуващ фен ", която притегли аудитория от цяла България.

Снимки: Тихомир Христов
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР