След 7-годишни окопни действия жителите на кв. "Гео Милев" най-сетне

...
След 7-годишни окопни действия жителите на кв. "Гео Милев" най-сетне
Коментари Харесай

Фронтът, наречен градинка

След 7-годишни окопни дейности жителите на кв. "Гео Милев " най-накрая завоюваха борбата за градинката си на ул. "Андрей Николов " № 22.

Войната за зелените площи в столицата обаче продължава - на доста и разнообразни фронтове.

По принцип бранителите на публичните ползи губят, само че понякога съумяват да ударят по един пестник в зъбите на "бетонджиите ". Тъкмо по тази причина описваме тази история.

Всичко стартира с разюздената народна власт през 90-те, когато някои зелени площи комфортно престават да бъде такива по документи и се заграбват от частни лица. През 2000 година, когато Столична община продава общинската земя под постройката на "Софстрой " на едноименното сдружение, "случайно " включва в договорката още 1500 кв. м – теренът на детската площадка от фотографията.

Следва препродаване на имота, до момента в който най-после през 2010 година негов притежател става арх. Венцислав Дучев с компанията си "Агора-Ин " ЕООД. Той го закупува от друго частно лице – "Техно Строй България " ООД и получава право за градеж съгласно всички проекти.

През август 2013 година детската площадка е заградена от триметрови железни огради и достъпът на децата до мястото за игра е лишен.

Това е единствената площадка в квартала и опцията на нейно място да се появи няколко етажна постройка по никакъв начин не се харесва на геомилевци. Започват дългогодишни митинги, живи вериги пред багери и камиони, молби към общината, петиции, писма до президента, сезиране на нужните органи...всичко, което може да се направи от жителите, е сторено. Като при всяка борба падат и жертви (за разтуха, в тази ситуация те не са човешки): на съдбовния 13 октомври 2014 година пламва първата кола на протестиращ, а по-късно са опожарени още три автомобила.

Инж. Михаил Джурждин от р-н "Слатина " открива, че разрешителното за градеж на вложителя Венцислав Дучев е изтекло през 2011 година, заради което "никакви дейности за градеж не би трябвало да се вършат ".

Предприемачът обаче нападна решението на общинаря и до момента в който преписката обикаля по трасето, наемници на Дучев запрятат ръкави и унищожават 37 "вражески " дървета. Кръщавайки ги, естествено, "ниски шубраци ", с цел да заобиколят експлицитната възбрана на сечта, постановена от Дирекция "Зелена система " към Столична община.

Незнайно по каква логичност, Дучев получава подпомагане за почистване на "строителното леке " от тогавашния кмет на регион "Слатина " Антоанета Апостолова, която му позволява да отстрани детските катерушки по площадката. Аргументът е абсурден: оборудванията били рискови за здравето на децата?!

По това време против Апостолова тече прокурорска инспекция - поради сигнали за други нарушавания в районната администрация, само че абсурдът с детската площадка не попада в полезрението на държавното обвиняване и през 2015 година на нея й е разрешено да напусне по свое предпочитание - поради "лични аргументи ".

Но не закъснява и идващият ход от страна на вложителя.

"Разрушиха трафопоста и хидрофора. Трафопостът бе на ЧЕЗ и тази компания му позволи да го събори. Но хидрофорът бе благосъстоятелност на общината, а кметицата мълчеше. Затова той имитира случай - една от стените на трафопоста да падне върху хидрофора, " изясни за "БАНКЕРЪ " Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за проучване на демокрацията, който е един от протестиращите в квартала. Но бетонената плоча пада по този начин, че смачкала нечия кола. За наслада нямало човек наоколо.

"Според архитекти обаче сходна инфраструктура е проектирана да устоя на 9-а степен по скалата на Рихтер и няма по какъв начин да падне по този метод, а съкварталците гледаха три дни по какъв начин два багера с пневматични чукове рушаха двете здания ", описа още Безлов.

Собственикът на имота Дучев желае да упражни правото си да владее своя парцел и въпреки да се увлича в дейностите си, той има всичко належащо да строи. Съдът го дефинира като "добросъвестен покупател " – парцелът, който е купил от второ лице, преди този момент е бил благосъстоятелност на трето и така нататък по веригата. Позната скица – неведнъж прекачване на реституирана земя сред доста играчи.

"Танту " за кукуригу след заобиколка на Закона за общинската благосъстоятелност

В последна сметка общината предлага подмяна, с цел да може и градинката да е цяла, и вложителят да е утолен. Пет пъти столичните общински съветници гласоподават дали да заменят ябълката на раздора - частния парцел в "Слатина " за два общински терена - в "Лозенец " и "Оборище ". Четири пъти всяко приемане на бартера, показан под формата на две дарения, е на косъм да мине с 1-2 гласа. Чак петият опит се оказва сполучлив и се стига до договорка сред общината и компанията на Дучев, макар въведената през 2016 година възбрана общините да продават, да заменят или да подаряват добитите парцели.

При размяната на терени Дучев би трябвало да доплати на общината 409 хиляди лева Според общинските съветници от Българска социалистическа партия обаче цената на обществените парцели (2.226 млн. лв. и 1.886 млн. лева) е занижена, а на частния парцел – повишена. Първоначално оценител на терена в "Слатина " е Юлия Димитрова - Цекова, известна от историята с "Царските конюшни ". След промяната й, цената на двата общински парцела се усилва и Дучев към този момент доплаща за тях 500 000 лв.. Геомилевци печелят!

Зелената светлина да се строи върху зелени площи

Съгласно настоящия Общ организационен проект (ОУП) на София доста зелени зони, които са отредени за паркова среда, в действителност са частна благосъстоятелност и скоро общината може да загуби контрола и над тях, в случай че не предприеме нужните дейности в период.

През 2020 година в бюджета на София за придобиване на земя, която е частна благосъстоятелност, са планувани 17 млн. лева Но журналистическо следствие изобличи следващия управнически абсурд - в Общ устройствен план са заложили опцията да се строи върху терени в парковете. Всичко това демонстрира, че общината не може до до безкрайност да заобикаля Закона за общинската благосъстоятелност и да заменя общински за частни парцели, когато възникне гражданско неодобрение. А шансът площадката, на която играе детето ви да се трансформира в бетонено страшилище, става все по-голям.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР