След 6-я пореден протест на майки на деца с увреждания

...
След 6-я пореден протест на майки на деца с увреждания
Коментари Харесай

Бисер Петков: Увеличаваме пенсиите от 1 юли

След 6-я следващ митинг на майки на деца с увреждания и осъществяване на среща с техни представители, поискахме да бъде направен нов закон за хората с увреждания. Не единствено националните представителства, само че и протестиращите имаха опция да вземат участие в работната група по правенето му. В него се планува персонална помощ. Тя се финансира за първи път със 70 милиона от бюджета. Средствата ще се ръководят по-ефективно. Това сподели общественият министър Бисер Петков в ефира на БТВ.

„ Средствата, които се насочват към хората с уреждания не е задоволителен, само че е огромен. Целта е по този начин да се преструктурира поддръжката на страната, че резултатът да е по-голям “, акцентира той.

По думите им системата се трансформира по този начин, с цел да оказва помощ на хората с увреждания, да ги поддържа и да им дава по-добър живот.

Той разяснява и измененията в ТЕЛК, които директно ще се отразят върху инвалидните пенсии. „ Реформа има и сега. Министерство на здравеопазването е разгласило промени в правилника за работата на здравната експертиза. Предвижда се да се вкара по-голям надзор. Целта е да се разграничи увреждането от неработоспособността. Това пречи на интеграцията на лицата. Целта на промяната е не да се спестят пари, а системата да стане по-справедлива “, акцентира общественият министър.

Петков заяви още, че от 1 юли следва ново нарастване на пенсиите. „ Актуализацията на пенсиите през тази година е доста по-висока. Предвидена е актуализация на нетрудовите пенсии. Социалната пенсия за напреднала възраст ще нарасне с 3,8% и да се усили на 125,58 лв.. Минималната пенсия се усилва на 207,60 лв.. Средното нарастване е с към 14 лв. “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР