След 6-часово заседание свиканият от президента Консултативен съвет по национална

...
След 6-часово заседание свиканият от президента Консултативен съвет по национална
Коментари Харесай

Пълен консенсус по позицията ни за РСМакедония

След 6-часово съвещание свиканият от президента Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) одобри единомислеща позиция по отношение на договарянията на Северна Македония и Албания за участие в Европейски Съюз. Общото решение бе оповестено от президента Румен Радев в наличието на всички, които участваха в полемиката. Правителството ще продължи да извършва рамковата позиция за Северна Македония от 2019 година, която е изпълнена с червени линии, и няма да обвързва напредъка на Скопие към Европейски Съюз със периоди, а с постигането на действителни резултати, реши КСНС.

България ще следи за осъществяването на Договора за добросъседство сред двете страни от 2017 година, защото през последните 4 година Скопие не следва договореностите. Правителството би трябвало да приготви проект за деяние за реализиране на прогрес във всички области на двустранните връзки, сред двете страни ще бъдат основани и работни групи. КСНС насочи оферти към изпълнителната и законодателната власт, като първото е да извършва националната позиция по отношение на условията на контракта от 2017 година, рамковата позиция от 2019 година и декларацията на 44 Народно събрание.

Съгласие за начало на договаряния за влизане в Европейски Съюз властта може да даде единствено след реализиране на действителни резултати. Управляващите би трябвало да подхващат ограничения за създаване на Коридор №8 като автомагистрала, жп линия, енергийна и цифрова съгласуваност взаимно с РСМ и Албания. Друго от предложенията планува структуриран разговор сред парламентарни комисии и групи за другарство сред парламентите в София и Скопие.

" Преди 30 година, на 15.01.1992 година, България първа в света призна днешна Република Северна Македония като новосъздадена самостоятелна страна. България в никакъв случай не е отричала и не отхвърля правото на жителите на РСМ да се самоопределят на база на лично съзнание, както и да употребяват своите езици съгласно конституцията на своята страна. В същото време България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации на РСМ, категорично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български жители, а с това и жители на Европейски Съюз, напоследък ескалира в открити обществени офанзиви против жители, заявили българския си генезис ", съобщи президентът Радев. Той означи, че решаването на отворените политически въпроси ще форсира доста напредъка във всички останали области.

КСНС препотвърди позицията на България за присъединението на Република Северна Македония, която приехме в 44-то Народно заседание, изрази удовлетворение председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. В обществените мрежи тя напомни, че тематиката е била една от алените линии в договарянията за сформиране на държавно управление. " Тогава някои ни упрекнаха, че по този начин затрудняваме основаването на обединението. Ние не отстъпихме. В съглашението записахме, че няма да променим към този момент признатата от Народното събрание позиция. Решението на КСНС е почтена отбрана на българския народен интерес ", счита Нинова. Има тематики, по които можем да реализираме единодушие сред институциите и консенсус сред партиите, безапелационен бе и зам.-председателят на Народно събрание Кристиан Вигенин, който представляваше левицата на Съвета.

ГЕРБ през вчерашния ден дадоха брифинг, на който Бойко Борисов дефинира КСНС като непотребен. Той се възмути, че министър председателят не бил дал изказване, и упрекна президента, че " желае да трансферира всичко на нищо неподозиращия министър председател ".

По-рано номинираният за нов министър-председател на Северна Македония Димитър Ковачевски изрази вяра, че ще построи съответни и другарски връзки с сътрудника си Кирил Петков.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР